Litera

6 Oca 20211 dk.

Costa Kitap Ödülleri'ne Kadınlar Damga Vurdu

1971'den beri verilen ve İngiltere'nin en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Costa Ödülleri'nin 2020 yılı kazananları açıklandı. Beş kategoriden dördünde kadın yazarlar kazandı.

En İyi Roman Ödülü'nü The Mermaid of Black Conch ile Monique Roffey aldı. 1976 yılında Karayipler'de geçen ve yüzlerce yıl sonra yeniden ortaya çıkan denizkızının insanlar arasındaki zorlu mücadelesini anlatan hikâye büyülü, mitsel bir dünyayı gerçekçilikle buluşturarak arketipik kadınlık anlatılarına yeni bir bakış açısı getiriyor.

Ingrid Persaud'nun En İyi İlk Roman Ödülü'nü kazanan Love After Love romanı ise aşkın türlü hallerini ve yıkıcı yüzlerini bir kadının varoluş mücadelesiyle bir araya getiren; aile, sevgililik, arkadaşlık gibi kavramların bilindik anlamlarını eleştiren bir ilk roman.

En İyi Biyografi Ödülü ise Lee Lawrence'ın polisin öldürdüğü annesinin hikâyesini anlattığı The Louder I Will Sing'e gitti. Annesinin ölümüyle paramparça olan hayatlarını, Londra'da bir siyahi olarak büyümenin zorluklarını, siyasetin toplum ilişkilerini nasıl zedelediğini ve bitmek bilmeyen bir adalet mücadelesini anlatan kitap gündelik hayatımızın her zerresine sızan ırkçılığı gözler önüne seriyor

En İyi Şiir Kitabı Ödülü The Historians ile Eavan Boland'ın oldu. Altmış yılı aşkın yazın hayatı boyunca sıradan kadınların gündelik hayatlarını mitlerle ve tarihi anlatılarla dokuyup büyüleyici şiirlere dönüştüren Boland The Historians'daki şiirlerinde kadınların hayatlarına dair görmezden gelinen hikâyelerin tarih algımızı nasıl güçlü bir şekilde değiştirebileceğine odaklanıyor.

Voyage of the Sparrowhawk ile En İyi Çocuk Kitabı Ödülü'nün sahibi olan Natasha Farrant ise Birinci Dünya Savaşı'nın ardından sevdiklerinin ve ev diyebilecekleri bir yerin arayışıyla yollara düşen iki öksüz çocuğun hikâyesini anlatıyor.