Litera

7 Eyl 20231 dk.

"Ne de olsa var olmak isteyen kimse kaybolmaz."

Dimitris Sotakis, görünmez bir düşmana karşı kazanılan açmazlarla dolu bir zaferi ustalıkla betimliyor ve her zaman yaptığını yine yapıyor: Gerçekle oyuncak gibi oynuyor.

Kim kendini gördüğünde tanımaz ki? Doğanın kanunudur bu; bedenimizden filizlenen kök, kişisel bir aura vardır.

İsimsiz başkarakterin tekdüze yaşamındaki tek “aykırılık”, geçmişindeki ressamlık deneyimdir. Eşi Maria'nın bedeni, oğlu Dionysis'in kanı onun bedenidir, kanıdır. İçinde bir insanın hayal edebileceği en tatlı kaos sürse de huzurludur. Ta ki günün birinde en yakın arkadaşının verdiği haberle sakin dünyası altüst olana kadar. Mekânın birinde, kendisine ikizi gibi benzeyen bir adam vardır! Üstelik bu adam, başkarakterin bir zamanlar sanatla ve aşkla dolu “mutlu” hayatının bire bir aynısını yaşıyordur. Kör mü olmuştur, yoksa önünde uzanan görüntü bir yanılsamadan mı ibarettir? Belki de karşısındaki kişi, bizzat kendisidir. Zihnine -ve elbette kalbine- yerleşen devasa kuşku gözünü karartmıştır. Ancak her şeyden önce, gerçeği öğrenebilmesi için bir an önce geçmişiyle yüzleşmesi gerekmektedir...

Varlık, benlik, hatırlayış ve unutuş kavramları üstüne düşündüren Yarım Kalp; okurları şimdiye dek yaşadıklarıyla yüzleşmeye çağırırken, geleceğe dönük tarifi zor bir rahatlama hissiyle de baş başa bırakıyor.

Dimitris Sotakis 1973'te Atina'da doğdu. On bir romanı ve bir kısa öykü derlemesi yayımlandı. Kitapları Yunanistan'da birçok ödüle ve Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü'ne aday gösterildi. 2009 yılında Fransa'da Jean Monnet ödülüne aday gösterilen “Nefes Mucizesi” adlı romanıyla “Atina Edebiyat Ödülü”nü aldı. Son romanı “Büyük Hizmetkar” 2019 yılında yayımlandı. Kitapları Fransızca, Türkçe, Sırpça, İtalyanca, Felemenkçe, Çince, Danca vb. dillere çevrildi.

YARIM KALP

Dimitris Sotakis

Delidolu Yayınları, 2023

Çeviri: Fulya Aktüre

144 s.