top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

Bu ‘Herkesin Şarkısı’!

Burak Soyer, Lucy Morris’in yazdığı ve resimlediği Herkesin Şarkısı üzerine yazdı: “Yazar, sanatın birleştirici gücünü, dayanışmayı, ‘ruh ve gıda’ ikilisinin özelinde, şiirsel bir dille ve sade bir üslupla anlatıyor.”


İngiliz yazar Lucy Morris’in yazdığı ve resimlediği Herkesin Şarkısı, şiirsel bir dille sanatın birleştiren, birlik oluşturan, dayanışma sağlayan yapısına dair bir hikaye anlatıyor.

Her halinden belli, bezgin bir kasabadayız. Günler rutin. Çocuklar sabah mahmurluğuyla kös kös okulun yolunu tutuyor. Yaşlı bir kadın ekmek ve süt almak için iliklerine kadar hissettiği soğuğa rağmen zar zor yürüyerek kasabanın ta diğer tarafına, merkeze kadar yürümek zorunda kalıyor. Kedi, kediliğini ispat edercesine tepesindeki güneşin mayıştıran ışınları altında yerinden bir milim bile kıpırdamadan uykuyla uyanıklık arasında gidip geliyor.



O sırada bir müzik duyuluyor kasabanın sokaklarında. Bizim mahmur tıfıl öğrenci anında dikkat kesiliyor bu melodiye. “Yalnızlığını o saniyede unuttu, kendini bir tüy gibi hafif hissetti. Mutlu çocuk, müzikle birlikte hoplaya zıplaya yoluna devam etti,” diye anlatıyor yazar Lucy Morris kasabadaki bu saliselik değişimi ve ekliyor, “Yolda ilerlerken, havada uçuşan notalar nazikçe kulaklarına dokundu. Küçük pencerenin altında bir süre soluklanıp dinlenmeye başladı. Melodi aşağı doğru süzülüp kadının yorgun bedenini sardı. İşte tam o anda, yaşlı kadının içi yaşam enerjisiyle ve neşeyle doldu.” Ruhsuz kedinin kulağına da o “yumuşacık melodi” çalınıyor. “Minik kedi, minik kedi, takip et beni,” diyerek ona bir rota çiziyor. Kedi takip ediyor melodiyi ve Gül Sokak’ta kedi sahiplenmek isteyen bir çocuğun yanında buluyor kendini. Bu müzik, kasaba sakinlerini içinde bulundukları fanustan yaşama tekrar çıkarıyor. Herkese mutluluk veriyor.


Ancak bir gün aniden kesiliveriyor müzik. Kimse ne olduğunu anlayamadan her şey eskiye dönüveriyor. Suratlar düşüyor, saksıdaki çiçekler bile soluyor. Bunun üzerine kasaba eşrafı hemen bir toplantı düzenleyip mevzuyu masaya yatırıyor. Sonunda boynu bükük öğrencimiz de müziğin geldiği pencereye tırmanmaya başlıyor… Kasabanın ilacı olan müziğin tekrar duyulup duyulmayacağının nihayetini okura bırakmak için burada noktayı koyalım yazıya.


İşte böyle bıkkın bir kasabaya konuk oluyoruz İngiliz yazar Lucy Morris’in kaleme aldığı Herkesin Şarkısı kitabında. Yaşamı boyunca ressamlık yapmış, Brighton Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden resim derecesini aldıktan sonra Cambridge Anglia Ruskin Üniversitesinde çocuk kitapları illüstrasyonu üzerine yüksek lisansını tamamlayan ve kitaptaki resimleri de kendi yapan Lucy Morris, ‘yediden yetmişe’ okuyan herkesin kafasında mutlak bir yer edinecek Herkesin Şarkısı ile sanatın birleştirici gücünü, dayanışmayı, ‘ruh ve gıda’ ikilisinin özelinde, şiirsel bir dille ve sade bir üslupla anlatıyor. Resimlerle harflerin bütünlüğünde, müziğe sırt vermiş bir dayanışma ve birlik olma öyküsü Herkesin Şarkısı.


HERKESİN ŞARKISI

Lucy Morris

Profil Çocuk, 2021

40 s.

bottom of page