top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Ishiguro'dan Murakami'ye 2021'in merakla beklenen kitapları

Pandeminin gölgesinde geçen yıpratıcı bir yılın ardından, 2021'in belirsizliğini biraz olsun unutabilmek ve geleceğe dair umutlarımızı taze tutmak için edebiyat cephesine bakmak yeterli. Önümüzdeki yıl yayımlanacak ve şimdiden kitap sitelerinde çokça konuşulup tartışılan birkaç kitabı sizler için derledik.


1. Klara and the Sun: Kazuo Ishiguro

İngiliz romancı Kazuo Ishiguro'nun, Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandıktan sonra yayımlayacağı ilk romanı Klara and the Sun Mart ayında okurlarla buluşacak. Distopik bir gelecekte geçen hikâye bir "yapay arkadaş" mağazasında sahibini bekleyen robot Klara'nın macerasına odaklanırken yazaran önceki romanlarında olduğu gibi aşk, sevgi, insan ilişkileri gibi konulara yoğunlaşıyor.


2. First Person Singular: Haruki Murakami

Son yıllarda yazdıklarından çok Nobel Ödülü'nü kazanıp kazanamayacağıyla gündeme gelen Murakami'nin öykü kitabı Nisan ayında yayımlanacak. Gençlik anılarından müzik üzerine derin düşüncelere, beyzbol tutkusundan rüya gibi senaryolara ve uydurma caz albümlerine bu sekiz öykünün tamamı ben anlatıcı tarafından aktarılırken, zihnimizle dış dünya arasındaki sınırları zorlayacak. Acaba bu anlatıcılardan biri Murakami olabilir mi? Tüm bunlar kurmaca mı yoksa anı parçacıkları mı? Murakami bunun kararını okura bırakıyor.

3. The Committed: Viet Thanh Nguyen

2015'te Booker Ödülü'nü kazanan romanı Sempatizan'la ülkemizde de hatırı sayılır bir okur kitlesine ulaşan Nguyen'in yeni romanı Mart ayında okurlarla buluşacak. Sempatizan'ın isimsiz kahramanı bu romanda da başrolde. Casusluk görevinden ayrılıp Paris'e yerleşen ve uyuşturucu ticaretine yönelen kahramanımız kendini entelektüeller ve politikacılarla dolu ilginç bir çevrede buluyor.


4. Harlem Shuffle: Colson Whitehead

Pulitzer ve Amerikan Ulusal Kitap Ödülü dâhil olmak üzere birçok ödülün sahibi olan Colson Whitehead'in yeni romanı Harlem Shuffle Eylül ayında yayımlanacak. 1960'larda Harlem'de geçen roman, mobilya satıcısı Ray Carney'in hayatına odaklanıyor. Carney, karısı ve çocuklarıyla mütevazı bir hayat sürmekte, çevresindekiler tarafından saygı görmektedir. Onun serseriler ve dolandırıcılarla dolu banliyölerden geldiğini bilen kimse yoktur. Ancak bu sıradan görünümünün altında yatan çatlaklar git gide büyür, Carney bir süre sonra kendini ikili bir yaşamı sürdürürken bulur.

5. The Nature of Middle-Earth: J.R.R. Tolkien

Tolkien'in merakla beklenen kitabı Haziran ayında okurla buluşacak. Elf ırkının ölümsüzlüğü ve reenkarnasyonu, Orta Dünya'nın yaratıcıya en yakın yüce varlıkları Valar'ın özellikleri, Númenor'un toprakları ve canavarları, Gondor Krallığı'nın coğrafyası, hangi ırkın sakal bırakabileceği gibi ayrıntıların yer bulacağı kitabın Orta Dünya hayranlarının uzun süredir merak ettikleri ve kendi aralarında tartıştıkları bazı konuları açıklığa kavuşturup Orta Dünya'nın sınırlarını genişletmesi bekleniyor.

bottom of page