Meltem Dağcı'dan yaz için kitap önerileri
Meltem Dağcı, yaz için tavsiye ettiği kitapları Literaedebiyat ile paylaştı.
Avunma Mekanizması - Melisa Parlak (Plüton Yayıncılık): Son dönemde okuduklarımın arasında distopik öykülerini beğendiğim kitaplardan biri. Kadın konularına değinen ve cinsiyet temelli sorunlar üzerine kafa yoğrulmuş, birbirinden farklı iyi öyküler yer alıyor. Bununla birlikte hemen hemen her öyküde müzik tınıları, şarkı isimleri ve sözleri kendini gösteriyor.
Cadı – Oylum Yılmaz (İletişim Yayınları): İlk baskı yıllarında çok severek okumuştum bu romanı. İçimizdeki prenseslerden cinlere, cadılara, cadı ilan edilenlere ve kadınların dünyasına yoğruluyor. Kavram dünyasında dolaşan, istenmeyen kadınlara sunulan mekanların çiçek tarlası olmadığı gerçeğiyle. Yazarın kendi deyimiyle cadı çarpar.
Feminist Okumalar Cumhuriyet’ten Günümüze Edebiyatta Cinsellik ve Erotizm – Onur Bütün (Notabene Yayıncılık): Üç bölüme ayrılan kitapta feminist okumalar felsefi ve psikanalitik açıdan irdeleniyor. Titiz bir çalışmayla ortaya konulan ve emek harcanan bu kitap, alanında araştırma/okuma yapacak olan okurlar için kaynak olacak nitelikte. Ayrıca queer feminist konulara ilgisi olanlar da kitabın izini sürebilir.
İçimdeki Robot – Ruhşen Doğan Nar (Yitik Ülke Yayınları): Bilimkurgu sevenlerin ve özellikle robot öykülerine benim gibi meraklı okurların seveceği bir kitap. Teknolojinin avantajları kadar kötü yanlarını da ele alan, insan yaşamını zorlayabilecek robotlara bu gözle bakan öyküler mevcut. Robot ve yapay zeka odaklı öykülere doyamayan okurlar bu kitabı not edebilir.
Kabuk – Zeynep Kaçar (Doğan Kitap): Roman okumayı bu kitapla pekiştirerek çok sevdim desem abartı olmaz. Üç kadının birbirleriyle olan bağlantılarının anlatıldığı roman, dilin akıcılığından dolayı çok rahat okunuyor. Kadınların yaralarını sardığı bu kitaba bayılacaksınız.
Kusura Ayna – Didem Kazan Sol (İthaki Yayınları): Kadınlara ilişkin konuların çarpık bir gerçeklikle ele alındığı öykülerde ironi çokça hissediliyor. Cesur tavrını ortaya koyan ve erkek hegemonyasına karşı sağlam duruş içeren kurgular, iktidar olan bütün kavramların karşısında. Eşyalarla arasındaki bağı koparamayan okurlar ayrıca bu açıdan da sevebilir. Öykülerin çoğunda eşyaların kurguya sızma biçimlerini göreceksiniz.
Leyla – Nur Yazgan (Sia Kitap): Mekan olarak bir şehri (İstanbul) odak noktasına alan yazar, masalsı atmosfer içerisindeki salgın hikayesini bir sevdayla harmanlıyor. Yazarın dil işçiliğini de göz önünde bulundurarak diyebilirim ki İstanbul merkezli romanlara ayrıca ilgisi olan okurların dikkatine. Küçük bir not, Lal Kitap adlı eseri de 2007 Duygu Asena Roman Ödülü’ne sahip.
Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey - Mine Söğüt (Yapıkredi Yayınları): Öykülerini ve romanlarını merakla okuduğum yazarlardan. Her bir kitabı başka dünya sunuyor. Öneride bulunacağım bu roman karanlık ve kaotik bir atmosferde kurgulanmış olması sebebiyle gotik seven okurun odağı olabilir. Bununla birlikte karakterlerin işleniş biçimiyle de (cinsel yönelim açısından) dikkat çekici. Deliliğin ve cesaretin sınırlarında gezen metinleri çok seviyorum. Bu yönüyle beni sarsan, allak bullak eden, zihnimi karıştıran ve oradan yeniden çıkartabilen yazar. Zamansız ve mekansız bir yazarın büyülü zihnine tanık oluyorum. Beş Sevim Apartmanı, Gergedan (Büyük Küfür Kitabı) ve Deli Kadın Hikayeleri’ni de iliştireyim yanına.
Modern Soslu Postmodern Makarna – Turhan Yıldırım (İthaki Yayınları): Deneysel öyküler okumayı seven okurun ilgisini çekebilecek bir kitap. Kurgudaki zihin geçişleri/sıçrayışları bilinç akışına göz kırptığı için öyküleri farklı kılıyor. Politik mizahın da belirgin olduğu öyküler mevcut. Yeniliklere kapı aralamak isteyen okurların ilgisine.
Rıza Bıyık – Betül Tarıman (Yapıkredi Yayınları): Aynı zamanda şair olan Betül Tarıman, öykü dilini kendime yakın bulduğum kadın yazarlar arasında. Rıza Bıyık deneysel öykülerle beni çeken, çok uzun zaman önce okuduğum kitaplardan biri. Az söze yüklenilen anlamlar, metaforlar, görüntülerin kelimelere bürünmüş hali beni etkilemişti.
Not: Kitap ismine göre alfabetik olarak sıraladım. Sadece yerli roman/öykü yazarlarını dikkate alarak oluşturdum. Bu listeye sığmayacak iyi kitapların var olduğunun bilinciyle, sevgiler.
コメント