Litera

28 Eyl 20211 dk.

Ümran Kartal’dan edebiyatın sınırlarını zorlayan bir ilk kitap!

Harf Öncesi edebiyatın sınırlarını zorlayan bir ilk kitap... Ama ilk kitap olmanın çok daha ötesinde..."artık birbirinin içine girmiş bu kelimeleri, bu harfleri saçımdan, başımdan ayıklamaya başladım; N’leri bir yere, e’leri bir yere, d’leri bir yere..."

Ümran Kartal, Türk basınının yakından tanıdığı bir isim... Uzun yıllar sürdürdüğü gazetecilik yaşamının ardından bir araya getirdiği öyküleriyle edebiyat dünyasının kapısından giriyor.

Harf Öncesi gurbetten Moda sahilinin çekiciliğine kapılıyor; Kadıköy sokaklarındaki avare gezmelerin öykülerini anlatıyor. Bazen gümrük memurlarıyla dalaşıyor, bazen çocuk büyütmenin sancılarına düşüyor; zamansızlıkların çetelesini tutarken kendine ait bir dünyanın özlemini duyuyor.


 
Ümran Kartal, kurduğu dil, yarattığı atmosfer ile birlikte Türkçe edebiyatta eşine çok rastlanmayan bir dünya kuruyor daha ilk kitabında...

Ümran Kartal:
 
1973 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Varlık dergisinde yetişti. Cımbızın Çektikleri adlı (Müge İplikçi’yle ortak imzalı) bir deneme kitabı var. Eski Radikal Kitap editörü ve eski Kadıköy sakini. 17 yıldır da Almanya sakini. Mathias Can ve Ada Milena’nın annesi.

HARF ÖNCESİ

Ümran Kartal

Edisyon Kitap, 2021

96 s.