top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2020'nin En İyi Edebiyat Uyarlamaları

Amerika'nın gözde edebiyat sitelerinden Literary Hub yazarlarının seçtiği 2020'nin en iyi on edebiyat uyarlaması:



- The Outsider

Stephen King'in 2018 tarihli aynı adlı romanından uyarlanan ve Ocak ayında gösterime giren mini dizi, ABD’nin çeşitli bölgelerinde yirmi yedişer gün arayla işlenen farklı çocuk cinayetlerinin peşine düşen polis ve dedektiflerin, soruşturmalar sırasında cinayetlerin doğaüstü bağlantılarını fark etmelerini ancak bunu mantıkla izahta zorlanmalarını konu alıyor. - Briarpatch Edgar Ödüllü Ross Thomas'ın satış rekorları kıran romanından uyarlanan dizi şubat ayına gösterime girdi. Dizide Washington'da genç ve hırslı bir senatör için çalışan Allegra "Pick" Dill, cinayet büroda çalışan kız kardeşinin öldürülmesi nedeniyle Texas'taki evine geri dönüyor. Kız kardeşinin arabasındaki bombayla öldürülmesini araştırması onu uzun süre önce gömdüğü geçmişiyle yüzleşmek zorunda bırakıyor ve tehlikeli bir maceraya atılıyor.

- High Fidelity Nick Hornby'nin romanından uyarlanan dizi başrol seçimiyle gösterime girmeden bir hayli önce edebiyatseverler arasında tartışma konusu olmuştu. Dizi, romanındaki erkek başkahramanın aksine hikâyeyi plak dükkânı sahibi ve pop kültürüne takıntılı ve müzik tutkunu olan bir kadının gözünden işliyor. - Emma Jane Austen’ın klasik romanının Autumn de Wilde imzalı yeni uyarlaması yılın öne çıkan filmlerinden biri oldu. Film daha önceki uyarlamaların aksine esere modern bir yorum getirerek komedi ve romantizm arasında kurduğu dengeyle ve Wes Andersonvari renkleriyle beğeni kazandı.

- Normal People Yılın en çok konuşulanlarından biri kuşkusuz Sally Rooney'in Normal İnsanlar romanından uyarlanan dizi oldu. Marienne ve Connell adlı iki gencin ilişkisini lise ve üniversite hayatları boyunca takip eden Normal People, karakterlerine yaklaşımı ve oluşturduğu sade ilişki tasviriyle dikkat çeken dizi, bir gençlik aşkı üzerinden hayat ve ilişkiler hakkında söyledikleriyle, ince detayların şekillendirdiği anlarla ve karakterlerine olan yaklaşımıyla izleyicilerin beğenisini kazandı. - Lovecraft Country Matt Ruff'un romanından uyarlanan on bölümlük dizi, Amerika'da 1950'lerde ırkçı yasalar hüküm sürerken siyahi bir genç adamın kayıp babasının izini sürme hikâyesini anlatıyor. - The Good Lord Bird Ethan Hawke'ın 19. yüzyılda köleliğe karşı mücadele eden John Brown'ı canlandırdığı dizi, James McBride'ın aynı adlı romanından uyarlandı. - Martin Eden Jack London'ın sevilen romanlarından Martin Eden'ın bu yeni uyarlamasında yönetmen Pietro Marcello, etrafındaki onca yoksulluğa rağmen yazar olmak ve fikirlerini dünyaya yaymak tutkusundan vazgeçemeyen bu ölümsüz kahramanı 20. yüzyılın ortalarına, Napoli'ye taşıyarak hikâyeyi bambaşka bir atmosferde anlatıyor. - The Queen's Gambit Walter Tevis'in romanından uyarlanan The Queen's Gambit, hem dehasından hem de takıntılarından beslenen satranç ustası Beth Harmon'ın hayatını anlatıyor. Amerikalı efsane satranç oyuncusu Bobby Fischer'dan ilhamla yazılan roman, Soğuk Savaş döneminde geçen bir büyüme hikâyesi. - Between the World and Me Ta-Nehisi Coates'un Dünyayla Benim Aramda adlı romanından uyarlanan belgesel, çok sayıda oyuncuyu evlerinde, arabalarında, bahçelerinde, okullarından kitaptan pasajlar okurken bir araya getiriyor. Coates'un oğluna hitaben yazdığı metin ırkçılık ve siyahi duruş konularına odaklanırken bir yandan da şiddet, aile, toplum, makbul tarih gibi kavramları ele alıyor.

bottom of page