top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2021’de Çağnam Erkmen'in en sevdiği kitaplar

Çağnam Erkmen, 2021'de okuyup tavsiye ettiği kitapları Literaedebiyat ile paylaştı: "2021 yılını çoğunlukla okunması zor, betimlemeleriyle akışı yavaşlatan kitaplarla geçirdim."



Bunların içinde sadece bir kitaba hayran kaldım. Kitap sonsuz can sıkıntısını tıpkı içeriğin gerektirdiği şekilde, ağdalı betimlemeler ve gereksiz bilgilerle tasvir ediyordu. Bu gereksizlik hali, bu absürt hal, metnin vermek istediği boşluk, boşluğun yarattığı sıkıntıdan kaynaklanan zihinsel çürümeyi açıklamak için gerekliydi. Metinleri duraksatan betimleme aşırılığının ilk kez bu romanda yerini tam anlamıyla bulduğunu gördüm. Amaca hizmet etmeyen çoğu tasvir gibi bu tasvirler de amaçsızdı ama zaten hayatın amaçlıymış gibi görünen oyalanmalarının girdabı da bundan daha etkili anlatılamazdı. Absürt gibi gelse de aslında günümüzdeki modernite radikalizminde bile her olgunun bir oyalanma ve geçicilik hissiyle yüklendiğini kavratan romanın şaşırtıcılığı, mükemmel dil zenginliği eşsizliği sebebiyle, Joris Karl Huysmans’ın Tersine romanını samimiyetle tavsiye ederim.


Bu yıl okuduğum kimi kitaplar ise geçmişte okuduğum halde zihnimde en ufak iz bırakmayan kitaplardı. Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar’ı bu kitaplardan biriydi. Nitekim elimdeki eski baskının sayfaları dağılınca yeni baskı Tutunamayanlar’la birlikte Atay külliyatının tümünü okudum ve ülke tarihinin tam göbeğindeki “kültür çorbası”nın girdabında başını dikleştiren yazarın ince alayla harmanlanan ayrıksı bakışına hayran kaldım. Oğuz Atay yedi senelik yazarlık hayatında altı mükemmel ve birbiriyle yarışır kitap yazmış önemli bir yazar. Her satırı okunmalı.

bottom of page