top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2021 Prix Voltaire’in Sahibi Lübnanlı Dar Al-Jadeed Yayınevi Oldu!

Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin Yayınlama Özgürlüğü Komitesi, 2021 IPA Prix Voltaire ödülüne Lübnanlı yayınevi Dar Al Jadeed'i layık gördü.

Beyrut merkezli yayınevi, yayın özgürlüğünü savunma ve başkalarının ifade özgürlüğü haklarını kullanmalarına olanak sağlama konusundaki örnek cesaretleriyle tanınan beş adaydan oluşan kısa bir listeden seçildi.


Dar Al Jadeed Yayınevi, 2000 yılında Lokman Slim ve kız kardeşi Rasha al Ameer tarafından Beyrut ve Lübnan'da ideolojik çatışmalardan veya partizanlıktan uzak kültürel eserler yayınlamak amacıyla ortaklaşa kuruldu. Şubat 2021'de Lokman Slim, Lübnan'da ifade özgürlüğünün ve açık diyaloğun geliştirilmesi çabaları üzerine bir tehdit ve gözdağı kampanyasının ardından öldürüldü. IPA Başkanı Bodour Al Qasimi şunları söyledi: "Prix Voltaire aracılığıyla Uluslararası Yayıncılar Birliği, temel bir hak olarak yayınlama özgürlüğüne olan bağlılığımızı paylaşan kişi ve kuruluşların yanındadır. Yayıncılar ve yayıncılık sektöründeki meslektaşlarımız, haksız zulüm ve sansürle karşılaştıklarında tüm endüstrinin ortak desteğinin arkalarında olduğunu bilmelidirler. Bu yılki Prix Voltaire ödüllü kişi, Lübnan'da hoşgörü ve çatışma çözümünün etkinleştiricisi olarak ifade özgürlüğü için ayakta durmanın nihai bedelini ödedi. Onun kaybı, tüm uluslararası yayıncılık camiası için bir kayıptır." IPA Yayın Özgürlüğü Komitesi Başkanı Kristenn Einarsson şunları ekledi: "Dar Al Jadeed, ifade özgürlüğü ve fikirlerin özgürce iletilmesi taahhüdü ile gelebilecek tehlikeleri ilk elden deneyimledi. Cesaretleri bir ilham kaynağıdır." Dar Al Jadeed'in kurucu ortağı Rasha Al Ameer, 30 Kasım'da Guadalajara Uluslararası Kitap Fuarı'nda Prix Voltaire'i şahsen alacak. Törende ayrıca Meksikalı gazeteci ve Univision sunucusu Jorge Ramos'un bir açılış konuşması olacak. 2021 Prix Voltaire Hakkında Bu yılki kısa listede ayrıca bağımsız Belaruslu yayıncılar, Mikado Publishing (Türkiye), Samir Mansour Kitabevi (Filistin) ve Raul Figueroa Sarti (Guatemala) yer aldı. Prix ​​Voltaire adayları, hem bu değerleri uzun süredir savunan, hem çeşitli kaynaklardan gelen baskı, tehdit, gözdağı veya tacize rağmen yakın zamanda eserler yayınlamış, hem de yayınlama özgürlüğüne sıkı sıkıya bağlı olan yayıncılar - bireyler, gruplar veya kuruluşlardır.

bottom of page