top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2022 Women's Prize for Fiction kazananı açıklandı

Dünyanın saygın edebiyat ödüllerinden Women's Prize for Fiction'ın bu yılki kazananı, Ruth Ozeki'nin dördüncü romanı The Book of Form and Emptiness oldu.


Her yıl, dünya çapında İngilizce yazan kadın yazarların kaleme aldığı ve İngiltere'de yayımlanmış olan en iyi kurgu esere verilen Women's Prize for Fiction, 2021 yılında Piranesi romanıyla Susanna Clarke'a gitmişti.


Bu sene ödül töreni, romancı ve Women's Prize Kurucu Direktörü, Kate Mosse'nın ev sahipliğinde, Londra, Bedford Square Gardens'da düzenlendi. Törende, 2022 Jüri Başkanı Mary Ann Sieghart, Ruth'a kimliği belirsiz bir bağışçı tarafından verilen 30.000 sterlinlik ödülü ve 'Bessie''yi sundu. Bessie, Grizel Niven tarafından sınırlı sayıda üretilen bronz bir heykelcik.

2022 Jüri Başkanı Mary Ann Sieghart: “Bu yıl inanılmaz derecede güçlü bir listenin içinden ışıltılı edebiyatıyla Ruth Ozeki öne çıktı. Ruth Ozeki gerçekten özgün ve usta bir hikaye anlatıcısı.”


The Book of Form and Emptiness, unutulmaz karakterleri, sürükleyici olay örgüsüyle, keder, kayıp, büyüme, nöroçeşitlilik, iklim değişikliği, caz ve maddi varlıklara bağlılığımız gibi çeşitli temalarla canlı bir etkileşimi bir araya getiriyor. Romanı yazarken aldığı ilham sorulduğunda Ruth Ozeki şunları söyledi: “Çocukken nesnelerle sanki yarı-duyarlıymışlar gibi ilişki kurardım ve şimdi bile nesnelerin konuşabilse anlatabilecekleri hikayeleri düşünüyorum. Nesneler (ağaçlar, çakıl taşları, tost makinesi fırınları, nükleer reaktörler vb.) konuşur mu? Bize hayatı öğretebilirler mi? Gerçek hakkında? Açıkçası, cevap evet, keşke dinlemeyi öğrenebilseydik."

bottom of page