top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Ayrıntı’da Ekim ayı kitapları  

Ayrıntı'da bu ay, Tenin İtirafları, Büyük Geri Tepme, Dünyanın Bütün İşçileri, Elizabeth Finch, Alevileştirilmiş Ermeniler, Kant ve Ornitorenk, Politik İktisadın Klasik Teorileri; Düşbaz Kitaplar’dan Bir Porsiyon Sanat ve Sen Çok Seversin Bu Yemeği; Dinozor Genç’ten 41 Filozof ve 41 Yaşam, Dinozor Çocuk’tan Kuyruklu Yıldız’ın Evi ve Hayalci Deniz’in Maceraları okurlarıyla buluşuyor. 


20.yüzyılın en tartışmalı isimlerinden biri olan Michel Foucault’un Cinselliğin Tarihi eserinin dördüncü kitabı Tenin İtirafları, yayınevinin merakla beklenen eserleri arasında. Fransız filozofun “Cinselliğin Tarihi”nin ikinci cildi olarak tasarladığı Tenin İtirafları’nı, felsefeci çevirmen Murat Erşen Türkçeye kazandırdı. 


H.Ünal Nalbantoğlu’nun 1990 yılında Berkeley Üniversitesi’nde verdiği ders notlarından oluşan Politik İktisadın Klasik Teorileri, adını alan disiplinin kökenlerini antikçağdan yirminci yüzyılın sonlarında noktalıyor. Sunuş yazısında Korkut Boratav’ın imzası olduğunu belirterek akademi içi ve dışı ekonomi politik tartışmalarına katkı sunacağını tahmin ediyoruz. 


Paolo Gerbaudo’nun yazdığı Kıvanç Tanrıyar’ın çevirdiği Büyük Geri Tepme, neoliberal politikaların pandemi sonrasında nasıl işlediğine ve buna karşılık dünyada sağ cenah ve sosyalist solun nasıl tepki verdiğine odaklanıyor. En güncel örnek olarak İtalya’da Mussolini’den sonra seçimleri kazanan sağ partiyi ve lideri Meloni'yi göz önünde tutarak bu kitabı rahatlıkla okuyabilirsiniz. 


Kant ve Ornitorenk. Bu ikisi arasında nasıl bir bağ olabilirin cevaplarını aramaya koyulan bir Umberto Eco var karşımızda! Onu daha çok romanlarıyla bildiğimiz hâlde, Eco bu kitapla felsefî, edebî ve tarihsel bilgi birikimini Kant, Heidegger, Peirce gibi düşünürlerin ekseninde altı deneme yazarak ortaya koyuyor. Kitap, Esra Kübra Erol’un çevirisiyle Ekim ayında Ayrıntı Yayınları’ndan çıkıyor.  


Alevileştirilmiş Ermeniler, Kazım Gündoğan’ın Dersim Ermenilerinin hikayelerinin izini sürdüğü bir çalışma. Yerlerinden edilenlerin günümüzdeki temsilcileri konumundaki kişilerle yapılmış özenli röportajlardan oluşan kitap aynı zamanda bir hafıza çalışması örneği olarak kitaplığınızda bulunmalı.  


Dünyanın Bütün İşçileri, Ayrıntı’nın Ağır Kitaplar dizisinden çıkacak kitap Marcel van der Linden tarafından yazıldı, Semih Gözen Esmer İngilizceden Türkçeye çevirdi. Küresel emek tarihi üzerine yazılan makalelerden oluşan kitap, bugünkü politik atmosferde mücadelenin bir tarafına bakmaya çağırıyor.  


Çinli genç yazar An Yu’nun kaleme aldığı, Gökçe Çalışkan’ın çevirdiği Sen Çok Seversin Bu Yemeği Pekin’in yüksek binaları arasında yaşayan orta sınıf ailelerdeki kadın kimliğine de bakmamızı sağlıyor. Kitapta sofralar ve su önemli bir yerde duruyor.  


Fatma Berber ve Sümeyra Gümrah Teltik’in beraber kaleme aldıkları Bir Porsiyon Sanat’ta çok farklı alanlardan başarılı isimlerle yapılan röportajlar ve yemekler yer alıyor. Sanat tarihinde yemeğin gösterim şekillerini ve hikayelerini Sevin Okyay, Zeynep Oral, Günseli Kato, Cem Mansur, Hakan Bıçakcı, Ümit Ünal, Ahmet Ümit, Zafer Yenal gibi isimlerden okuyabileceğimiz kitap ekimde okurlarını bekliyor.  

   

41 Filozof ve 41 Kavram, Murat Erşen’in kendi kaleminden Dinozor Genç etiketiyle felsefe amatörü okurlarının karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Kavramlarla filozofların genel düşüncelerine daha kolay giriş yapmasını sağlayan Erşen, her bölümün başında ve sonunda sorduğu sorularla tartışma alanı açmayı sağlıyor. sonunda sorduğu sorularla tartışma alanı açmayı sağlıyor. 

 

Dinozor Çocuk’tan bu ay çocukların keyifle okumak isteyecekleri iki kitap çıkıyor: Yaşar Miraç’ın çocukların merak ettiği kuyruklu yıldıza sorularını mektupla yolladığı ve Burcu Yılmaz’ın resimlediği Kuyruklu Yıldız’ın Evi ile Gülen Güler’in Deniz ve arkadaşlarının bir anda bambaşka ülkelerde katıldıkları festivalleri ve neşelerini anlattığı Hayalci Deniz’in Maceraları.

bottom of page