top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Biz kimiz, sevgili okur?

Fuat Sevimay, Aziz ile Nikola adlı romanıyla, bu kez büyüsünü yitirmiş günlerden antikçağlara uzanan anakronik bir hikâyeyle selamlıyor okurlarını.


İnsanlık tarihi boyunca üzerimize ilişen kimlikler mi? Milliyetten cinsiyete, inançtan aidiyete, meslekten kültürel derinliğimize varana dek kuşandıklarımız mı bizi biz yapıyor? Peki ya üstümüze giydirilenler de bize mi dahil? Kimiz biz?

“Zamanda, türlü mevsimde ve iklimde bir geri bir ileri salınıp durmuşlarken Aziz tereddütlü. Şimdi mesela ileri mi gidiyorlar geri mi, hiç belli değil. Belki de oldukları yerde sayıyorlardır. Kaldı ki bir derdi daha var. ‘Nikola Babam, ben asıl kimlik sorununu, Avrupa’ya geçtiğimizden beri yaşıyorum. Kendimi hem buralı hem yabancı hissediyorum. Dahil miyim dışında mı? Antikçağ olsa da Yunan’da bu ruh hâli yoktu. Oysa Bari’de olan biteni gördün. Dayak kötek gerilim.

Avrupa karar verse, bizi sevecek mi dövecek mi?’”


Fuat Sevimay, bu kez büyüsünü yitirmiş günlerden antikçağlara uzanan anakronik bir hikâyeyle selamlıyor okurlarını. Aziz ile Nikola, biri pek tanıdık, diğeri aksine hiç tanımadığımız iki baş karakteriyle, bir yanda hepimizin malumu Aziz Nikola ama türlü hâlleriyle, diğer yanda genç arkeolog Aziz’in zaman içinde çıktığı yolculukla, arkeolojik kazı yapar gibi, işte bu soruların peşine düşüyor. Odisseas’tan Penelope’ye, Dante’den Eco’ya, Nuri Bilge Ceylan’dan Orhan Pamuk’a, İsa’dan Muhammed’e, Sophia Loren’den Maxim Gorki’ye varana dek bir dizi bilindik karakterin ve onların yanı sıra bu tuhaf yolculuğa dahil olan kurgu karakterlerin tanıklığında, Antalya’dan İtalya’ya, Venedik’ten kuzey kutbuna uzanan bir maceranın içinde koşturup duruyor.


Fuat Sevimay 1972’de doğdu. Erenköy ve Üsküdar’da yaşadı. Kadıköy Anadolu Lisesi’nde okuldan kaçmayı ve hayatta da bazen kaçmak gerektiğini, Marmara Üniversitesi İngilizce İşletmede dostluğu, arkadaşlığı ve paranın “beş para etmez” olduğunu öğrendi. Yazarlık ve çevirmenlik yapıp iyi insan olmaya çalışıyor. Günbatımını ve acemaşiran makamını seviyor.


Muhtelif yarışmalarda ödüllendirilen ve dergilerde yayımlanan öyküleri, 2013 yılında Ara Nağme kitabında derlendi ve bu eser, 2014 Orhan Kemal Öykü Ödülü’ne değer görüldü. Kapalıçarşı adlı romanı 2015 yılında Ahmet Hamdi Tanpınar Roman Yarışmasında ödüle değer görüldü ve 2017 yılında yayımlandı. Gör Bağır isimli öykü kitabı 2022 yılında Fakir Baykurt Öykü Kitabı Ödülü’nü aldı. Ankara Mimarlar Odası tarafından, Kent Öyküleri Yarışmasında birincilikle ödüllendirilen Haydar Paşa’nın Evi çocuk kitabı yine 2013’te yayımlandı. Yazar, Kadıköy Anadolu Lisesi tarafından, 2015 yılında Kristal Martı Ödülü’ne değer görüldü. Ayrıca 2011’de yayımlanan Aynalı, 2013’te yayımlanan AnarŞık ve 2020 yılında yayımlanan Benden’iz James Joyce adında üç romanı, İngilizceden James Joyce, Henry James, Oscar Wilde ve Paul Beattty, İtalyancadan Luigi Pirandello ve Italo Svevo çevirileri var.


AnarŞık oyunlaştırıldı ve sahnelendi. Literature Ireland ve Trinity College’ın desteği ve kazandığı burs çerçevesinde Dublin’de, James Joyce’un Finnegans Wake eserinin çevirisi üzerine çalıştı ve dünyanın okunması ve çevrilmesi en zor metni olarak kabul edilen bu eser, 2016 yılında Finnegan Uyanması adıyla yayımlandı. Türkçe, Finnegan’ın yayımlanabildiği yedinci dil olmuş ve bu çeviri 2017 yılında İKSV Talat Sait Halman Çeviri Ödülü’ne ve Dünya Gazetesi Yılın Çevirisi Ödülü’ne değer görülmüştür. Ayrıca Çeviri ‘Bilirsin adında, çeviriye dair notlar içeren bir kitabı var. Eserleri Arapça, Sırpça, İngilizce, Gürcüce, İtalyanca, Arnavutça, Urduca, Hırvatça gibi muhtelif dillerde yayımlandı ve çevriliyor.


AZİZ VE NİKOLA

Fuat Sevimay

İthaki Yayınları, 2023

Tür: Roman

bottom of page