top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Baillie Gifford Kurgu Dışı Ödülü 2022 kısa listesi açıklandı

Baillie Gifford Kurgu Dışı Ödülü 2022 kısa listesi Cheltenham Edebiyat Festivali'nden canlı olarak açıklandı.


Kısa listedeki yazarlar ve kitapları;

- Caroline Elkins

Legacy of Violence: A History of the British Empire(The Bodley Head, Vintage, Penguin Random House UK)

- Jonathan Freedland

The Escape Artist: The Man Who Broke Out of Auschwitz to Warn the World(John Murray Press, Hachette)

- Sally Hayden

My Fourth Time, We Drowned: Seeking Refuge on the World's Deadliest Migration Route(4th Estate, HarperCollins)

- Anna Keay

The Restless Republic: Britain Without a Crown(William Collins, Harper Collins)

- Polly Morland

A Fortunate Woman: A Country Doctor’s Story(Picador, Pan Macmillan)

- Katherine Rundell

Super-Infinite: The Transformations of John Donne (Faber & Faber)


6 kitaplık kısa liste bu yılki jüri heyeti tarafından belirlendi: yazar ve The Bookseller'ın Yardımcı Editörü Caroline Sanderson (başkan); yazar ve bilim gazetecisi Laura Spinney; The Observer için eleştirmen ve yazar Rachel Cooke; BBC muhabiri ve sunucusu Clive Myrie; yazar ve New Yorklu yazar, Samantha Subramanian; ve eleştirmen ve yayıncı, Georgina Godwin. Jüri Başkanı Caroline Sanderson: “İlk kez kadın yazarların çoğunlukta olduğu Baillie Gifford kısa listesindeki altı kitap, ortam, dönem ve sergilenen yaratıcı yaklaşımlar açısından olağanüstü geniş bir yelpazeye sahip. Ancak tuval ne kadar farklı olursa olsun, hepsinin kalbinde büyüleyici insan hikayeleri var.” açıklamasında bulundu. Kazanan, Blavatnik Aile Vakfı tarafından desteklenen Londra Bilim Müzesi'nde 17 Kasım'da düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak. Duyuru ayrıca Baillie Gifford Prize sosyal kanallarında canlı yayınlanacak.

Baillie Gifford Ödülü, kurgudışı kategorisine giren en iyileri ödüllendirmeyi amaçlar ve her milletten yazara açıktır. Güncel olaylar, tarih, siyaset, bilim, spor, seyahat, biyografi, otobiyografi ve sanat alanlarındaki tüm kurgu dışı kitapları kapsar.


Daha önce Samuel Johnson Ödülü (1999 – 2015) olarak bilinen ödül, kazanana 50.000 £ değerindeki ödülü ile Birleşik Krallık'taki en prestijli kurgu dışı ödüldür. Tarihsel olarak, Kurgu Dışı NCR Kitap Ödülü 1987'den 1997'ye kadar 10 yıl sürdü ve Samuel Johnson Ödülü 1999'da NCR Ödülü'nün kaldığı yerden devam etti. 2016'da Edinburgh merkezli yatırım yönetimi ortaklığı Baillie Gifford, Samuel Johnson Ödülü'nün sponsoru oldu ve ödülün adı The Baillie Gifford Kurgu Dışı Ödülü olarak değiştirildi.


Ödüle sponsor olmak, Baillie Gifford'un edebi ve kültürel etkinlikleri destekleme konusundaki uzun geleneğini sürdürüyor. “Ödül için uzun vadeli bağlılığımız, edebiyat dünyasında gerçek bir fark yaratma hedefimizi yansıtıyor. Bu seçkin ödül, diğer edebi ilişkilerimiz ve sanatı, akademiyi ve yerel toplulukları destekleyen daha geniş hayırseverlik programımızla mükemmel bir şekilde çalışıyor” diyor Baillie Gifford Ortağı Nick Thomas. “Ödül organizatörleriyle çalışmaktan zevk alıyoruz ve 'en iyi hikayelerin hepsi doğrudur' sloganını geliştirmeye devam edeceğiz.”

bottom of page