top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Binlerce yazar teknoloji şirketlerinden ödeme talep ediyor

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki önde gelen yazar profesyonel kuruluşu Authors Guild, OpenAI, Alphabet, Meta, Stability AI, IBM ve Microsoft dahil olmak üzere önde gelen AI şirketlerinin CEO'larına açık bir mektup gönderdi, konu: Yapay zeka.

Mektup, telif hakkıyla korunan çalışmaları kullanarak kazançlı üretken yapay zeka teknolojileri oluşturmanın doğasında var olan adaletsizliğe dikkat çekiyor ve yapay zeka geliştiricilerinden yazarlardan izin almalarını, kredi almalarını ve adil bir şekilde tazminat ödemelerini istiyor. Aralarında Dan Brown, James Patterson, Jennifer Egan, David Baldacci, Michael Chabon, Nora Roberts, Jesmyn Ward, Jodi Picoult, Ron Chernow, Michael Pollan, Suzanne Collins, Margaret Atwood'un da bulunduğu 10.000'den fazla yazar ve destekçisi mektubu imzaladı. Jonathan Franzen, Roxane Gay, Celeste Ng, Louise Erdrich, Viet Thanh Nguyen, George Saunders, Min Jin Lee, Andrew Solomon, Rebecca Makkai, Tobias Wolff ve diğerleri. Açık mektup, üretici yapay zeka teknolojilerinin büyük ölçüde yazarların diline, hikayelerine, stiline ve fikirlerine dayandığını vurguluyor. Milyonlarca telif hakkıyla korunan kitap, makale, deneme ve şiir, yapay zeka sistemlerinin temelini oluşturur, ancak yazarlar katkıları için herhangi bir tazminat almamıştır. Bu çalışmalar, ChatGPT, Bard ve diğer üretken yapay zeka sistemlerini çalıştıran dil modellerinin yapısının bir parçasıdır. Yapay zeka şirketlerinin, makinelerinin eğitildikleri metinleri basitçe "okuduğunu" söylemekten hoşlandığı durumlarda, bu yanlış bir insanbiçimlendirmedir. Bunun yerine, metinleri yazılımın kendisine kopyalarlar ve ardından bunları tekrar tekrar üretirler.


Yazarların orijinal çalışmalarına dayanan vasat, makineyle yazılmış kitapların, öykülerin ve gazeteciliğin piyasaya taşma potansiyeli, yazarlık mesleği için önemli bir tehdit oluşturuyor. Lonca'nın mektubu, "eğitim" veri setlerinde kullanılan kitapların çoğunun korsan kaynaklardan ve web sitelerinden kaynaklandığını belirtiyor ve AI şirketlerinin adil kullanım argümanlarını sorguluyor. Mektup, son Yüksek Mahkeme kararının Warhol v. Goldsmith ayrıca, kullanımın orijinal çalışmanın ticari bir ikamesiyle sonuçlandığı durumlarda bunu geçerli bir savunma olarak reddederek AI şirketlerinin adil kullanım argümanlarına şüphe uyandırıyor. Yazarlar Birliği'nin 5.700'den fazla katılımcıyla yaptığı en son gelir anketine göre, son on yıldan fazla bir süredir yazarların gelirinde %40'lık bir düşüş yaşandı ve 2022 için tam zamanlı yazarların yazmaya ilişkin medyan geliri yalnızca 23.330 dolardı. Yapay zeka teknolojisinin ortaya çıkışı, bu zorlukları daha da şiddetlendiriyor ve yazarların - özellikle yeterince temsil edilmeyen topluluklardan gelenlerin - hayatlarını mükemmelleştirmek için yıllarca olmasa da yıllarca harcadıkları zanaattan geçimini sağlamasını imkansız değilse de giderek zorlaştıracak. Yazarlar mesleklerinden vazgeçmek zorunda kaldıklarında, bu sadece yazarlar için değil, hepimiz için ciddi bir sorundur, çünkü çok daha az büyük kitap yazılır ve yayınlanır; ve özgür, demokratik bir kültür, tüm görüşlerin ve seslerin duyulduğu ve fikir alışverişinde bulunulduğu sağlıklı, çeşitlilik içeren bir ekosisteme bağlıdır.


Yazarlar Birliği, AI endüstrisinin liderlerini bu endişeleri gidermeye ve aşağıdaki önlemleri almaya çağırıyor: * Üretken AI programlarında telif hakkıyla korunan materyalin kullanımı için izin alın. * Yazarlara, eserlerinin üretken yapay zeka programlarında hem geçmiş hem de devam eden kullanımları için adil bir şekilde ödeme yapın. * Çıktıların mevcut yasaları ihlal edip etmemesine bakılmaksızın, eserlerinin yapay zeka çıktısında kullanımı için yazarları adil bir şekilde tazmin edin.

Authors Guild, AI endüstri liderleriyle işbirliğinin yazarlık mesleğini korumak için hayati önem taşıdığına inanıyor. Yazarlar Loncası, yazarların seslerini birleştirerek adalet ve takdirin temel ilkelerini destekleyen bir ortam geliştirmeyi amaçlıyor.

bottom of page