top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Hırsız var! Hem de roman taslaklarının peşinde!

Yayıncılık dünyası, bir haftadır siber dolandırıcılık haberleriyle çalkalanıyor. Margaret Atwood, Ian McEwan, Kiley Reid ve Michael J. Fox gibi dünyaca ünlü yazarları da hedef alan bu sanal kimlik avcılığı teşebbüslerinin amacıysa henüz bilinmiyor.


Damızlık Kızın Öyküsü'nün orijinal elyazması taslağı. (Toronto Üniv. Thomas Fisher Kütüphanesi)

Birkaç yıldır devam eden ancak son bir yılda iyice artan bu hırsızlıklar şu yöntemle işliyor: Yazar, editöründen ya da ajanından gelen ve üzerinde çalıştığı taslağın son halini göndermesini isteyen bir e-posta alıyor. Bu e-postalar hem yayıncılık jargonuna hem de daha önce yapılan yazışmalara tamamen uygun bir dille, hatta hitap biçimleri bile birebir kopyalanarak yazıldığı için hiç şüphe uyandırmıyor. Bu sebeple, görünürde hiçbir tuhaflık olmadığı için kimi yazarlar buna hemen inanıp kitabının taslağını gönderiyor. Peki sonra ne mi oluyor? Hiçbir şey!

Kurmaca mı, gerçek mi?


Yazarlar kitap taslağını editörlerine değil de başka birine gönderdiklerini fark ettiklerinde elbette yayınevleri ve avukatlar devreye girmiş ancak taslakların izine bugüne dek rastlanmamış. Taslaklar ne korsan kitap sitelerine, bloglara, kitap forumlarına yüklenmiş ne de değerlendirilmek ve basılmak üzere sahte adlarla yayınevlerine gönderilmiş. New York Times'ın haberinin ardından Twitter'da kimi yazarlar benzer e-postalar aldıklarını açıkladı. Margaret Atwood da geçtiğimiz yıl, hırsızların sahte bir e-postayla "Ahitler"in taslağını çalmaya çalıştıklarını açıklamıştı.

Herkes hırsızın yayıncılık dünyasının içinden olduğu, hem yazarları hem de editörleri ve ajanları yakından tanıdığı konusunda hemfikir. Hırsız kimilerine göre dosyası büyük yayınevleri tarafından reddedilen intikam peşindeki bir yazar, kimilerine göre hikâyeleri senaryolaştırmak üzere çalan bir çete. Bazılarıyla bu hırsızlıkların bir kurmaca olduğunu, bütün bu olan bitenin ileride karşımıza çıkacak bir kitabın, filmin ya da sanat eserinin bir parçası olduğunu düşünüyor. Hepsi absürd, hepsi mümkün. Şimdilik bildiğimiz tek şey, bir yerlerde kimi roman taslakları birikiyor.


bottom of page