top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Oldukça sancılı bir deneyim olan depresyon ne işe yarar?

Psikiyatri ve Duvarın Ardı Podcast serisiyle tanınan Psikiyatrist Dr. Cengiz Arca, Depresyon Ne İşe Yarar adlı kitabında, dünya genelinde hastalık yükünün üçüncü nedeni olan depresyonun yaygınlığı, evrim teorisi açısından gelişimi ve olası faydaları hakkında, üzerine düşünülmesi gereken fikirler ortaya atıyor.


“İnsanın doğasına dair birtakım ezberlerimiz olsa da depresyon bu ezberleri bozan bir hastalıktır. İnsanın sanıldığından daha güçlü, daha akıllı, daha dirayetli olabileceğini gösterir.”


Şiddetli depresyondan ziyade hafif depresyon tablolarının ele alındığı Depresyon Ne İşe Yarar’ı okurken kimi zaman depresif hissetmenin, kabuğunuza çekilmenin, hayatınızın kenarına kıyısına ittirdiğiniz her şeyi kirli sepetinden çıkarıp yıkamanın o kadar da kötü bir şey olmadığını deneyimleyeceksiniz. Çoğu insanın hayatının bir noktasında kesiştiği depresyon hakkında bildiklerimizi tazeleme vakti geldi. Depresyonun teşhisi, mevsimlerin üzerimizdeki etkisi, depresyonda zaman algısı, yaratıcılığın depresyonla ilişkisi ve daha fazlası... Depresyon Ne İşe Yarar; bir uzmanın gözünden herkesin bilmesinde fayda bulunan konulara ve depresyonun karanlık dehlizlerine ışık tutan, olumlu bakış açısıyla iyi hissettirecek bir araştırma.


Cengiz Arca 2017 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başlamıştır. 2021 yılında ihtisas eğitimini tamamlamış ve psikiyatri uzmanı olmuştur. Halen Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde sosyoloji eğitimine devam etmektedir. 2019 yılından itibaren ‘’Psikiyatri ve Duvarın Ardı’’ isimli podcast kanalında haftalık yayınladığı bölümlerle yayın hayatına devam etmektedir. ‘’Depresyon Ne İşe Yarar?’’ isminde bir kitabı bulunmaktadır. Türkiye Psikiyatri Derneği ve Ankara Tabip Odası üyesidir. Türkiye Psikiyatri Derneği Medya ve Ruh Sağlığı, Psikiyatri ve Felsefe, Evrimsel Psikiyatri çalışma birimlerinde görev almaktadır.


DEPRESYON NE İŞE YARAR?

Dr. Cengiz Arca

Küsurat Yayınları, 2022

128 s.


bottom of page