top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

Eğer Beni Ararsan

İkinci Dünya Savaşı’nda Paris’in işgalinden Londra sokaklarına, savaş sonrası Filistin’den günümüzün modern dünyasına uzanan Eğer Beni Ararsan’da Alba Arikha trajedinin bireyler üzerindeki etkisini ustalıkla işliyor.



“Savaşın altı yılını altı dakikaya düşürmemiz lazım. Matematikte buna beta indirgemesi denir: Bir fonksiyonun yerine bir başkasını koyarsın. Ben her gün yapıyorum bunu. Kayıplar yerine hayatı koyuyorum.” 

Paris’ten kaçıp geçmişine ket vurarak yeni bir hayat kurmaya çalışan Flora ile onlarca yıl sonra onun sıra dışı geçmişini keşfetmesi için gizemli bir paket alan Hannah’nın hikâyesi iç içe geçiyor. Eğer Beni Ararsan geçmişin kuytu gerçekleri ve bugünün dehşetleriyle yüzleşmek üstüne duygusal ve düşündürücü bir roman.


Alba Arikha (1966 doğumlu) Birleşik Krallık'ta yaşayan ve çalışan Fransa doğumlu bir yazardır.

Paris'te büyüyen Arikha'nın babası Fransız-İsrailli sanatçı Avigdor Arikha'dır. Annesi Amerikalı şair Anne Atik'tir. Kız kardeşi Noga Arikha tarihçidir. Arikha lisans eğitimini Hampshire College'da, yüksek lisans eğitimini ise Columbia Üniversitesi'nde tamamlamıştır.


Arikha beş kitap yazmıştır. İlk ikisi, Muse ve Walking on Ice, Alba Branca adı altında yazılmıştır. Arikha'nın anı kitabı Major/Minor 2011 yılında Quartet Books tarafından yayımlandı. Paris'teki sanatsal çocukluğunu ve vaftiz babası Samuel Beckett'le ilgili anılarını anlatan kitap, Spear's Ödülleri'nde kısa listeye kalmış ve The New Yorker tarafından 2012'nin en iyi kitapları arasında seçilmiştir. Ekim 2020'de TLS'de ailesi ve Beckett hakkında bir makale yayımlandı.


EĞER BENİ ARARSAN

Alba Arikha

Notos Kitap, 2024

Çeviri: Aylin Ülçer

Tür: Roman

328 s.

bottom of page