top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Bir Kurtuluş Savaşı kitabı

2016 yılındaki ilk baskısı Vakit Hazan ismiyle yapılan ve 1918-1922 yılları arasında geçen Eylülde Dört Yıl, Milli Mücadele Dönemi’nde vatanın geldiği durumu ve Handan isimli başkahramanın bir kadın olarak yaşadığı statü karmaşasında kendini bulma yolculuğunu konu ediyor.


Handan, babası ve çok sevdiği yardımcıları Ayşe ile beraber yaşamaktadır. Annesi o küçükken vefat etmiş, kendisi Ayşe ile birlikte büyümüştür. Handan’ın annesi, Osmanlı kadını temsiline çok da uymayan, ilerici, günlük yaşamda kendini var edebilen biridir. Fakat bu özellikleri kızına pek tesir etmemiş, babaannesinin de etkisiyle kendi tanımına göre annesinden daha “geri kafalı” biri olmuştur.

Bir Osmanlı Paşası olan babasıysa çağdaşlarının aksine, kızının iyi bir eğitim almasına, kendini geliştirmesine destek olan, açık görüşlü bir kişidir.Handan büyüyüp bir genç kız olduğunda ülkede bulunan işgal kuvvetleri dolayısıyla halk ikiye bölünmüş vaziyettedir. Kimi Mustafa Kemal’i ve direnişi desteklerken kimi de Padişah’ın yanında yer alır. Öte yandan, işgal kuvvetlerinin kazanmasını isteyenler de yok değildir. Handan ise babasının aksine, içten içe direnişi desteklemektedir. Verdiği bu karar, tıpkı hikâyenin diğer aktörleri gibi Handan’ın hayatını da onulmaz şekilde değiştirecektir…


Kitapları onlarca dile çevrilen Aslı Perker, Osmanlı’nın belirsizliklerle örülü son günlerini arka plana yerleştirdiği bu kitapla, yaşadığımız toprakların geçmişini bilen herkesi etkileyecek bir tarihi kurgu yaratıyor.


Aslı Perker 1975’te İzmir’de doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini babasının görevi nedeniyle farklı Anadolu şehirlerinde okuyarak tamamladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Bir reklam ajansında metin yazarı olarak yazım kariyerine başlayan Perker, sırasıyla Aktüel Dergisi, Radikal, Yeni Binyıl ve Sabah gazetelerinde gazeteci-röportör olarak çalıştı. 2001 yılında New York’a taşındıktan sonra profesyonel hayatını çevirmen olarak sürdürürken bir yandan da edebiyat çalışmalarına ağırlık verdi. Ve ilk romanı Başkalarının Kokusu 2005, ikinci romanı Cellat Mezarlığı 2009, üçüncü romanı Sufle 2011 yılında çıktı. Makaleleri halen çeşitli yayınlarda yayımlanmakta olan Perker New York, İstanbul ve Foça’da yaşamaktadır.


EYLÜLDE DÖRT YIL

Aslı Perker

Epsilon Yayınevi, 2023

Tür: Roman

376 s.

bottom of page