top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Evren ve evrenin doğası

Jim Al-Khalili, modern fiziğin açığa çıkardığı derin görüşlere ışık tutarak, bizi bu çok önemli bilim dalının evren ve evrenin doğası hakkında söylediklerini anlamaya davet ediyor.

Al-Khalili uzay, zaman, enerji ve maddenin temel kavramlarıyla başlayıp modern fiziğin üç temel direği olan kuantum teorisi, görelilik ve termodinamiğe bir bakış sağlıyor. Harika örnekler ve düşündürücü analojilerden yararlanarak fizikteki en büyük fikirleri sunup okuru aydınlatıyor. Fizik, çevremizde gördüğümüz doğal dünyayı doğru bir şekilde açıklayan, dürüstlük ve şüphe gibi temel değerler tarafından yönlendirilen bir girişim olarak her zamankinden daha temel ilkelere ulaşmaya çalışan cesur bir insan arayışı şeklinde ortaya çıkıyor. Fizikçinin keşfettiği bilgi bizi hem güçlendiriyor hem de mütevazı hâle getiriyor.


Fizik bugün bile bilinmeyenin içine cesurca herkes için dalmaya devam ediyor. En esrarengiz bilimsel fikirleri bile erişilebilir ve çekici hâle getiren bu son derece bilgilendirici kitap, fiziğin neden önemli olduğunu gözler önüne serip herkesi çevremizdeki dünyadaki hakikati aramanın derin macerasına şahit olmaya çağırıyor.


Jim Al-Khalili, Surrey Üniversitesi'nde Irak doğumlu bir teorik fizikçidir ve burada fizik alanında Seçkin Kürsünün yanı sıra bilimde halkın katılımı konusunda da üniversite başkanlığına sahiptir. Aynı zamanda tanınmış bir yazar ve yayıncıdır. Popüler bilim ve bilim tarihi üzerine, aralarında yirmi altı dile çevrilmiş 14 kitap yazmıştır. Son kitapları arasında Bilimin Sevinci ve Royal Society Kitap Ödülü'ne aday gösterilen Fiziğe Göre Dünya yer alıyor. Bafta'ya aday gösterilen Kimya: değişken bir tarih gibi TV bilim belgesellerinin düzenli sunuculuğunu yapıyor ve uzun süredir devam eden haftalık BBC Radyo 4 programı The Life Scientific'e ev sahipliği yapıyor. @jimalkhalili'ye tweet atıyor. Kamuya açık bir bilim insanı olarak profiline rağmen Jim, 29 yıl boyunca aralıksız bir süre boyunca lisans düzeyindeki fizik öğrencilerine ders vermeye devam etti. Britanya Bilim Derneği'nin eski başkanıdır ve Royal Society'nin Michael Faraday madalyası ile Wilkins-Bernal-Medawar Madalyası, Fizik Enstitüsü Kelvin Madalyası ve Stephen Hawking Bilim İletişimi Madalyası'nın sahibidir. Kendisi Birleşik Krallık Hümanistleri'nin Patronu ve Başkan Yardımcısıdır.


FİZİĞİN GÖZÜNDEN DÜNYA

Jim Al-Khalili

Epsilon Yayınevi, 2023

Çevirmen: Ayşe Erol

Editör: Gamze Büyükkaya

196 s.

bottom of page