top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Frida Kahlo'nun tüm eserleri bir kitapta

Frida Kahlo'nun görülmemiş detay çekimleri ve ünlü fotoğrafları da dahil olmak üzere tüm eserleri Luis-Martín Lozano’nun Frida Kahlo: The Complete Paintings isimli kitabında toplandı.


Meksikalı ressam Frida Kahlo, yıllar içinde gelmiş geçmiş en iyi ressamlardan biri olarak kabul edildi. Portreleri, otoportreleri ve çalışmaları, son elli yılda dünya çapında birçok kişiye ilham kaynağı oldu. Benzer şekilde, yaşam tarzı, moda anlayışı ve kişisel hayatı, yeni ve eski hayranlarının ilgisini çekti.




Frida Kahlo: The Complete Paintings başlıklı yeni bir XXL monografisi, Kahlo'nun 152 resmini, nadiren görülen fotoğraflarını, günlüklerini ve mektuplarını resimli bir biyografi ile birleştirdi. Kitap, sanatçının yaşamı ve ölümüyle ilgili en kapsamlı çalışma olarak tanımlanıyor. Kitabın editörlüğünü Luis-Martín Lozano, yönetmenliğini ve yapımcılığını Benedikt Taschen üstleniyor.


Bu geniş formatlı XXL kitap, okuyucularına Frida Kahlo'nun eşi benzeri görülmemiş detay çekimleri ve ünlü fotoğrafları da dahil olmak üzere tüm eserlerini bir arada sunuyor. Özel koleksiyonlardaki parçaları ve daha önce kaybolan ya da 80 yılı aşkın bir süredir sergilenmeyen eserleri de kitabın içerisinde bulunuyor.


1970'lerde Amerika Birleşik Devletleri'ndeki feminist hareketin Kahlo'nun popülaritesini arttırdığı söyleniyordu. Cinsel özgürlük ve kadın eşitliği konusundaki duruşu, hareket ve katılımcıları tarafından övgüyle karşılanmıştı.


Yok edilen resimleri bulundu

Luis-Martín Lozano kitap hakkında şunları söyledi: "Ana amaç; Kahlo'nun resimlerinin her birini belgelemenin, incelemenin ve analiz etmenin önemini yeniden teyit etmektir. Başlangıç ​​noktası doğal olarak 1988'de yayınlanan raisonné kataloğuydu (Prignitz-Poda/ Grimberg/Kettenmann). Resim hakkında yazılmış katalog metinlerinin ve Kahlo hakkındaki sanat-tarihsel çalışmalarla beraber ilk kez, her biri hakkında kapsamlı açıklamalar eklendi. 1924'ten 1954'e kadar ve her durumda, bunların onun tarafından boyandıkları ve doğrulanmış bir kökene sahip oldukları konusunda mutlak bir kesinlik vardır. Buna Kahlo'nun yaşamı boyunca belgelenen ancak o zamandan beri yok edilen veya bugün nerede olduğu bilinmeyen resimler de dahildir."


Lozano'ya göre, kitabın ilk bölümü; Kablo'nun sanatsal kariyerinin kırk yılı ve dört aşamasına kabaca karşılık gelen dört bölüme ayrılmış bir denemeden oluşuyor. Bu bölümlerin her birindeki tartışma, Kahlo'nun resimlerinden ve bazı çizimlerinden bir seçki ile birlikte çeşitli fotoğraf ve eserlerinden etkilendiği, yorumladığı ve ortak kavramsal referansları olduğu diğer sanatçıların çalışmalarını içeriyor. Kitabın ikinci kısmı, görünüşe göre, "(mümkün olan her yerde) yeniden üretilen ve yeni bir sanat tarihi perspektifinden ayrıntılı olarak tartışılan" geniş resim kataloğuna odaklanıyor.


Luis-Martín Lozano, Meksika ve Latin Amerika sanatında modernizmin farklı yönlerinin incelenmesinde uzmanlaşmış bir sanat tarihçisidir. Fulbright bursunun sahibidir ve hem Frida Kahlo hem de Diego Rivera'nın çalışmaları hakkında kapsamlı araştırmalar yürütmüş ve her iki sanatçıda da geniş çapta yayınlar yapmıştır. Lozano, eskiden Mexico City'deki Museo de Arte Moderno'nun direktörüydü ve Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Asya, Latin Amerika ve özellikle Meksika'daki birçok sanat kurumunun misafir küratörü oldu.


Bize de İngilizce dilindeki orijinali Eylül 2021'de gönderilmek üzere ön satışta olan kitabın Türkçesini beklemek kalıyor.

bottom of page