top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

Rüyaların izinde farklı çağlara gitmeye hazır mısınız?

Genç okurlarını farklı çağlara davet eden Bilgin Adalı, Genlerin Şifresi adlı yeni romanında insanlık tarihi kadar rüya, bellek ve genetik üzerine de düşünüyor.



Kitap, kısa öykü tadındaki bölümleri ve Öykü Akarca'nın renkli atmosferiyle, okuru düş ile gerçeğin iç içe geçtiği bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Her şey, İlke'nin Nükleer Araştırmalar Merkezi'nde çalışan dayısını ziyaret etmesiyle başladı. O ziyaretin ardından tuhaf, canlı rüyalar görür oldu İlke. Bu rüyaların her birinde farklı bir insan olarak beliriyordu. Eski çağlardan günümüze, çok farklı dönemlerin ve olayların içinde buluyordu kendini. Kimdi bu insanlar? İlke'nin gördükleri yalnızca birer düş müydü?


Büyülü bir dünyanın orta yerine düşmüştü sanki İlke. Tıpkı bir uzay üssünün komuta merkezi gibiydi burası. Kimse başını bile kaldırıp bakmamıştı onlara. İlke, gördüğü her şeyi elindeki deftere yazıyordu durmadan. Bir başka koridora çıkıp ilerledikleri sırada, Sinan Dayı'nın elindeki telsiz telefon çalmaya başladı. "Efendim?" Söylenenleri dinlerken Sinan Dayı'nın kaşları ciddiyetle çatılmıştı. "Tamam," dedi, "hemen geliyorum."

Bilgin Adalı 1944 yılında Safranbolu'da doğan Bilgin Adalı'nın çocukluğu, babasının görevi nedeniyle Antalya, Mersin ve Alanya'da geçti. İlk şiir ve öykü denemeleri, o lise çağındayken, Kıbrıs'ta yayımlanan Beşparmak dergisinde ve Mersin'de arkadaşlarıyla birlikte çıkardığı Kıyı dergisinde yayımlandı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda, radyo ve televizyon programcılığı alanında öğrenim gördü. 1968 yılında TRT'de çalışmaya başlayan ve bu kurumun ilk yönetmenlerinden biri olan Adalı, 1976'ya kadar TRT Ankara Televizyonu'nda Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'ü ve Atatürk Devrimleri'ni konu alan belgesel filmler, kültür ve sanat programları, çocuk ve gençlik programları hazırladı. Belgesel senaryolarının yanında, çocuklar için çok sayıda kitap yazdı. Özellikle tarihi, bilimi, buluşları temel aldığı kurgularıyla çok sevilen Bilgin Adalı 29 Eylül 2012'de yaşama veda etse de, kitaplarında geçmişin izini sürüp geleceğin hayalini kuran düşünceli ve oyunbaz sesiyle çocukların "Bilgin Amca"sı olmayı hep sürdürecek.


GENLERİN ŞİFRESİ

Bilgin Adalı

Can Çocuk Yayınları, 2024

Resimleyen: Öykü Akarca

Editör: Mehmet Erkurt, Ceylin Aksel

Tür: Roman

9, 10, 11+ yaş

96 s.

bottom of page