top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Görülmemiş Gabriel García Márquez romanı gelecek yıl yayımlanacak

Kolombiyalı yazarın daha önce yayımlanmamış En Agosto Now Vemos (Ağustos'ta Birbirimizi Göreceğiz) adlı romanı artık bir söylenti değil.


Halkın hiç görmediği bir edebiyat şaheserinin hâlâ merhum yazarın ailesinin tozlu bir kasasında veya Texas Üniversitesi'ndeki arşivinde kilit altında olabileceğine dair söylentiler uzun süredir ortalıkta dolaşıyordu. Geçtiğimiz günlerde Penguin Random House, En Agosto Nos Vemos (Ağustos'ta Birbirimizi Göreceğiz) adlı yayınlanmamış bir Gabriel García Márquez romanının sadece var olmakla kalmayıp 2024'te Latin Amerika'da raflarda olacağını doğruladı.

"HAYIR?! Bir Gabriel García Marquez kitabı mı?” Kolombiya'nın Cali kentindeki Universidad del Valle'de profesör olan Juan Moreno Blanco, haberler karşısında ağzını kapattığını söyledi. "Bazı elyazmalarıyla ilgili söylentiler duymuştum ama söylentiden başka bir şey duymadım. Bütün bir kitap mı?!”


García Márquez'in Kolombiya dergisi Cambio'da bir kısa öykü yayımladığı 1999'dan beri yayınlanmamış başlığın etrafını spekülasyonlar sardı. Annesinin mezarına çiçek bırakmak için tropik bir adayı ziyaret ederken erotik bir ilişki yaşayan orta yaşlı bir kadın olan Ana Magdalena Bach'ın hikayesinin Márquez'in üzerinde çalıştığı ilk bölüm olduğu iddia ediliyor. Ancak uluslararası üne sahip, sevgiyle tanınan yazar Gabo 2014'te öldükten sonra, ailesi yarım kalmış bir eseri yayımlamaktan rahatsız olacağını düşündüğü için eserin görünmeyeceğine inanılıyordu. Gabo Vakfı'nın direktörü Jaime Abello, "Şimdiye kadar yayınlanmayacaktı" dedi. "Taslağı okuduktan sonra fikirlerini değiştirmişler gibi görünüyor!" García Márquez'in çocukları Rodrigo ve Gonzalo García Barcha, geçtiğimiz günlerde çalışmayı Kolombiya'dan ve Márquez'in eleştirmenlerce beğenilen büyülü gerçekçilik hikayelerinden büyük ölçüde etkilenen daha geniş dünyadan saklanamayacak kadar değerli bulduklarını söylediler.


Bir basın açıklamasında: "Ağustosta Birbirimizi Göreceğiz, rüzgara ve gelgitlere karşı yaratmaya devam etmek için son bir çabanın sonucuydu. Ölümünden neredeyse 10 yıl sonra bir kez daha okuduğumuzda, metnin pek çok ve çok keyifli değerleri olduğunu ve Gabo'nun çalışmalarının en göze çarpanını zevk almaya engel hiçbir şey olmadığını keşfettik: icat etme kapasitesi, dilin şiirselliği, büyüleyici anlatısı, anlayış anlayışı insanoğlu ve yaşadığı deneyimlere ve talihsizliklere olan sevgisi, özellikle aşk, muhtemelen tüm çalışmalarının ana temasıdır” ifadelerinde bulundular. Kamuya açıklanan birkaç ayrıntı arasında, kitabın Ana Magdalena merkezli beş ayrı bölüm içereceği ve toplamda yaklaşık 150 sayfa olacağı yer alıyor. İngilizce baskısı henüz duyurulmadı. Gabo, dünyanın en çok çevrilen İspanyolca yazarıdır ve onun edebi mirası, Midnight's Children'dan Disney's Encanto'ya kadar eserlere ilham vermiştir. En iyi bilinen romanı Yüzyıllık Yalnızlık, hayali Macondo kasabasındaki Buendias ailesinin tarihini anlatıyor ve İspanyol dili kanonunun en etkili eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. García Márquez, işinde Kolombiya'nın uçsuz bucaksız güzelliğini canlı bir şekilde yakalarken aynı zamanda onun trajik, kanlı döngüsel çatışma tarihini gösterme yeteneğine sahipti. Zaman geçtikçe yaptığı işin önemi artıyor. Barranquilla'daki Universidad del Atlántico'da profesör ve García Márquez'in çalışmalarının önde gelen uzmanı Ariel Castillo, Dostoyevski, Joyce ve Cervantes gibi, tüm dünyayı etkileyen benzersiz bir dünya görüşüne ve bakış açısına sahipti. García Márquez'in mirası hiçbir yerde anavatanı Kolombiya'dan daha görünür değildir. Castillo, yazarın And ulusunu edebiyat haritasına koyduğunu ama aynı zamanda kendine bakış açısını da değiştirdiğini söylüyor. Gabo, dünyanın en sevilen romanlarından bazılarını üreterek Kolombiya'nın aşağılık kompleksini ortadan kaldırdı ve aynı zamanda ülkenin García Márquez'in doğduğu Karayipler hakkındaki imajını da değiştirdi. Bölge, kültürel olarak aşağı olduğu için uzun süredir hor görülüyor, ancak Gabo, eşsiz kültürünü ve doğal güzelliğini aydınlattı. Castillo, "İki Kolombiya kültürü vardır: biri Gabriel García Márquez'den önce ve diğeri sonra" dedi.


Beklenmedik duyuru heyecan uyandırsa da, bitmemiş eserin ölümünden sonra yayınlanıp yayınlanmayacağı konusunda eleştirel tartışmalara da yol açtı. Blanco, "Márquez her zaman kendisine yakın olan insanlara güvenir ve herhangi bir şey yayınlamadan önce dikkatlice tartışırdı, bu yüzden sorunlu bir bölgedeyiz" dedi. Eleştirmenlerce beğenilen Kolombiyalı yazar Juan Gabriel Vásquez, "Benim için harika bir haber," dedi. "Nasıl okuyacağınızı bilmelisiniz: bu bitmiş bir eser değil ve García Márquez çok dikkatli bir zanaatkardı. Ama olduğu gibi tadını çıkarabiliriz: büyük bir sanatçının bitmemiş bir eseri. Bizi bu zevkten mahrum bırakmak için hiçbir sebep yok."

bottom of page