top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Tarihî hukuk savaşı, hem insanlığın hem androidlerin kaderini belirleyecek

Cho Kwang-Hee'nin kaleme aldığı İnsan Mahkemesi adlı kitapta, robotların yaşamın her alanında var olduğu yirmi ikinci yüzyılda bir dilbilimci olan Han Shiro, kendisini gerçekten anlayabilecek bir dost arayışındayken insanların birebir kopyası androidler üreten bir şirketin varlığını öğrenir.

Başta ona heyecan veren bu fikir zamanla androidin sınırlılığı yüzünden hayal kırıklığına evrilir. Çareyi yasa dışı şekilde androidine bilinç kazandıran bir çip taktırmakta bulur. Ancak Ao adını verdiği android, yabancı olduğu bilinç kavramı ile robotların uyması gereken kurallar arasında sıkışıp kalır. Cinayetle sonuçlanan bu karmaşa, android hakları uzmanı Avukat Yunpyo’nun yardımıyla mahkemeye taşınır. Bu tarihî hukuk savaşı, hem insanlığın hem androidlerin kaderini belirleyecektir.


Yazar Cho Kwang-Hee, müzikaller ve dramalar için avukat, yazar, romancı ve senaristtir. Alanlar ve türler arasındaki sınırları yıkıyor ve kendi belirgin yolunda yürüyor. Bir şeyi yaparken bunalmak normal ama yazar olarak daha fazla vakit geçirmeye istekli olduğunu söylüyor. Hikâyelerinin yeni bir tür olarak yeniden doğmasından dolayı çok mutlu olduğunu söylüyor.


İNSAN MAHKEMESİ

Cho Kwang-Hee

Saltokur Yayınları, 2023

Çeviri: Betül Tınkılıç

156 s.

bottom of page