top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Jip ile Janneke Türkiye'de genç okurlarla buluşuyor!

Andersen ödüllü Annie M.G. Schmidt'i dünya çapında üne kavuşturan Jip ile Janneke'nin arkadaşlığa ve birlikte oynamaya dair bu neşeli öykülerine Fiep Westendorp'un unutulmaz siyah-beyaz çizimleri eşlik ediyor.

Jip ile Janneke beraber oynamaya bayılırlar. Beraber saklambaç oynar, salıncakta sallanır, su birikintilerinin üstüne zıplarlar. Janneke'ye yeni bir top alındığında, Jip futbol oynamak ister, hem de içeride, oturma odasında! Eh, her şeyi kırıp dökmeseler bari...


Jip yeni komşusu Janneke'yi çitteki delikten ilk gördüğü andan itibaren ikili birlikte oynamaya başlar ve kısa sürede birbirlerinin en iyi arkadaşı olurlar. Janneke hasta olduğunda Jip hemen ziyaretine gelir. Jip yemeğini bitiremeyince Janneke bir numara icat edip ona yardım eder. Arada bir tartışsalar da çabucak barışırlar çünkü en iyi arkadaş olmak böyle bir şeydir!


Annie M.G. Schmidt 1911 yılında, Hollanda'da Kapelle adlı küçük bir köyde doğan yazar çocukluk döneminde içine düştüğü yalnızlık ve mutsuzluk duygularıyla çocuk kitapları okuyarak baş etmeye çalıştı. İlk şiirlerini 14 yaşında yazdı, ancak yazar olarak adını, İkinci Dünya Savaşından sonra arşiv bölümünde çalışmaya başladığı Het Parool gazetesinde yayımlanan şiirleri ve yazılarıyla, 1950'li yıllarda duyurmaya başladı. Beş kitaplık dizisi Jip en Janneke (1963-1965), Gümüş Kalem Ödülü'ne değer görülen Minoes ile Pulk Van de Petteflet ve Altın Kalem Ödülü'ne layık bulunan Otje (1980) en çok bilinen yapıtları arasında. Ülkesinde 1964 Çocuk ve Gençlik Kitapları Devlet Ödülü, 1988 CPNB Halk Ödülü ve CPNB Çocuk ve Gençlik Kitapları Halk Ödülü ile onurlandırılan Annie M. G. Scmidt, 1988 yılında çocuk edebiyatı alanında dünyanın en önemli ödülü sayılan Hans Christian Andersen Ödülü'nü, Astrid Lindgren'in elinden aldı. Schmidt 1995 yılında hayata veda etti.


Kitap I: JİP İLE JANNAKE - BERABER OYNAYALIM MI?

Kitap II: JİP İLE JANNAKE - SONSUZA DEK ARKADAŞ

Annie M.G. Schmidt

Can Çocuk Yayınları, 2022

Çeviri: Mustafa Özen

Resimleyen: Fiep Westendorp

Tür: Öykü

Yaş aralığı: 5, 6, 7 +

136 s.

bottom of page