top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Fransız yazar Jean-Claude Lalumière'den genç okurlar için bir ilk kitap!

Kulübemiz Tehlikede, çocukları sivil katılım, ekoloji ve yerel siyaset temalarıyla tanıştıracak eğlenceli bir dostluk ve dayanışma hikâyesi.

"Hiçbirimiz aradığımız kareyi bulamamıştık. Şu doğada da hiç düzen yok yani. Ağaçlar kafalarına göre büyüyorlar, hizalı olmak bir yana, düz bile değiller. Bu da ortaya acayip şekiller çıkarıyor: eşkenar dörtgenler, üçgenler, geometri dersinde daha işlemediğimiz bir dolu şekil. Ama kare yok. Canımız son derece sıkkın, meşe ağacının etrafına oturduk.

Sonra benim aklıma bir fikir geldi. Çok da iyi bir fikir. Bunu kendi fikrim olduğu için değil, gerçekten çok iyi olduğu için söylüyorum.

'Kare olması için uğraşmayalım. Kare dediğimiz şey de sonuçta bir yetişkin icadı. Mecbur değiliz. Canımız biçimsiz bir kulübe yapmak istiyorsa bu sadece bizi ilgilendirir.'


Herkes şöyle dedi: 'Evet! Çok doğru!' 'Kareden bize ne!' Simon dışında."


Bernie ve arkadaşları Félix, Pierre, Simon, Quentin ve Hugo'nun bir dertleri vardır: Yaşadıkları kasabanın yakınlarına yapılacak yeni otoyol, ormandaki kulübelerinin tam ortasından geçecektir. Burası onlar için bir kulübeden öte, kutsal bir sığınaktır adeta. Okul çıkışı kulübede buluşup oyunlar oynar, gülüp eğlenirler.


Altı arkadaş, bu felaketi önlemek için düşünüp taşınır. Doğa aktivistlerinin dikkatini çekmek iyi bir fikir gibi görünür onlara. Hemen harekete geçerler. Bu da yetmezse buldozerlerle savaşmaya kararlıdırlar.


Jean-Claude Lalumière 1970 yılında Bordeaux'da doğdu. İlk olarak Radio France için radyo metinleri yazdı. 2010 yılında yayımlanan Le Front russe adlı romanı eleştirmenler ve okurlar tarafından beğeni topladı. Kulübemiz Tehlikede! genç okurlar için kaleme aldığı ilk kitaptır.


KULUBEMİZ TEHLİKEDE

Jean-Claude Lalumière

Can Çocuk, 2023

Çeviri: İlkay Baliç


bottom of page