top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

"Define" ve "Kan Damlası" Klasik Maceraperestler Serisi'nde

Romanlarındaki ruh çözümlemeleriyle adını edebiyat tarihimize altın harflerle yazdıran Mehmet Rauf'un Define ve Kan Damlası romanları Klasik Maceraperestler serisiyle edebiyatseverlerle buluştu.


''Yalnız alnının iki kaşı ortasına gelen hizasında yoğun bir koyulukla pıhtılaşmış bir damla kan, sakin uyuyor denilebilecek insanın kötü bir sona uğradığı şüphesini yaratarak yorganı açmaya yöneltiyor ve yorgan açılınca gırtlağın tam ortasında üç santimetre kadar çapında korkunç ve kan pıhtılarıyla iğrenç bir manzara almış bir yara, bir çukur görünüyordu.''


Türk edebiyatının ilk büyük psikolojik romanını yayımlayan ve romanlarındaki ruh çözümlemeleriyle adını edebiyat tarihimize altın harflerle yazdıran Mehmet Rauf, Türk edebiyatına dönemin en yetkin örneklerini kazandırmıştır. Romanlarında kullandığı pürüzsüz ve akıcı dil eleştirmenler tarafından takdirle karşılanan yazarın polisiye türündeki iki kitabını tek bir ciltte toplanarak okurlara sunuluyor.


Mehmet Rauf:(d. 12 Ağustos 1875 - ö. 23 Aralık 1931),

Türk edebiyatçı. İstanbul'da doğmuş ve küçük yaşta edebiyat ile ilgilenmeye başlamıştır. Bahriye Okulu'na gitmiş, İngilizce ve Fransızca öğrenmiştir. Yakından takip ettiği Halit Ziya Uşaklıgil'in eserlerine ve realizm akımına ilgi duymuştur. Fransız yazar Paul Bourget'yi okudu ve ondan etkilendi. 1896 yılından itibaren Servet-i Fünûn'da yazmaya başladı. Roman, hikâye ve tiyatro türünde eserler vermiştir. Psikolojik tahlillere büyük önem verir. Bu yüzden eserlerinde kahraman sayısı azdır.


Romanlarında genelde İstanbul ve çevresinde yaşayan seçkin ailelerin arasında geçen aşk ilişkilerini konu almıştır. Zaman zaman şiirler de yazmıştır.


DEFİNE ve KAN DAMLASI

Mehmet Rauf

Oğlak Yayınları, 2021

Kapak Tasarımı: Deniz Çorbacıoğlu

208 s.


bottom of page