top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Mehmet Fırat Pürselim'in yarıyıl tatili için önerdiği kitaplar

Mehmet Fırat Pürselim, yarıyıl tatili için okuyup tavsiye ettiği kitapları Literaedebiyat ile paylaştı: "Yabancı yazarlar nasılsa bir şekilde karşınıza çıkıyor, o sebeple Türkçe yazan yazarlara pozitif ayrımcılık yaptığım bir yarıyıl kitap listesi hazırladım. Tüm öğrencilerin tatilleri dilerim sağlıklı ve keyifli geçer."



Dodi Dişdostu – Elif Yonat Toğay – Tudem Yayınevi – (1. Sınıf): Çocuklara hem okuma hem de diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için ideal bir kitap.


Ela Okulla Buluşuyor – Bülent Avcı / Melis Avcı – Sia Kitap – (1. Sınıf): Paylaşımlı okuma kitaplarını çocuklar yetişkinlerle birlikte okurlar. Ülkemizde bu sistemin ilk uygulayıcılarından olan eğitimci Bülent Avcı ve Melis Avcı’nın çocuklara ‘büyük’ kitabı okudukları duygusuyla okumayı sevdiren serisini çok kıymetli buluyorum.


Süper Koşucu – Güzin Öztürk – Tudem Yayınevi – (2. Sınıf): İstediklerini elde etmek için mücadele etmeleri gerektiğini öğreten aynı zamanda da güldüren bir kitap.


Duygusal Temas Serbest, Virüs Savaşçıları İş Başında – Ayşegül Kocabıçak – İthaki Çocuk Yayınları – (2. Sınıf): Yazarlığının yanı sıra bir sağlık neferi olan Ayşegül Kocabıçak’ın kaleminden hayatımızı alt üst eden corona virüsüne karşı yapılacakları okumak, çocuklar için bilgilendirici olduğu kadar, rahatlatıcı da olacaktır.


Konuşan Oyuncaklar – Melih Yıldız – Alakarga – (2. Sınıf): Masal Müzesi’ne giden Demir’in masal kahramanı oyuncaklarla macerasını anlatan, çocuklara müzeleri ve kitapları sevdiren bir kitap.


Pelin ve Küçük Dostu Karamel – Tuğba Gürbüz – Sia Kitap – (3. Sınıf): Çocuklarla hayvanların dostluğu için bu ara tatil ve Tuğba Gürbüz’ün kitabı güzel bir başlangıç olabilir.

Çantasızlar Kampı – Behçet Çelik – Günışığı Kitaplığı – (4. Sınıf): Yaz tatilinin özlemini çeken çocuklara birebir gelecek olan Çantasızlar Kampı’nda küçük okurlar arkadaşlık, dayanışma, hayvan sevgisini yaşarlarken bir yandan da maceranın keyfini çıkartıyorlar.


Karkurdu ve Canavar – Güzin Öztürk – Tudem Yayınevi – (5. Sınıf): En can acıtan konuları çocuklara uygun biçimde anlatan Güzin Öztürk, el yakan bir konu olan aile içindeki şiddeti naif biçimde anlatmayı ve sonunda da şiddeti ortadan kaldırmayı başardığı Karkurdu ve Canavar’ı şiddetle değil naif biçimde ama ısrarla öneririm.


Sırlar Yolu – Füsun Çetinel – Günışığı Kitaplığı – (6. Sınıf): Fethiye’den Antalya’ya uzanan Likya Yolu’nu yürümek bizim kuşağın hayalidir. Füsun Çetinel, kahramanı Aylin’i Likya Yolu’nda sırlarla bezeli müthiş bir maceraya çıkarttığı kitabını okurken hem sonunu merak edeceksiniz hem de bitmesini asla istemeyeceksiniz.


Selin Beni Terk Etti – Fatih Debbağ – Tudem Yayınevi – (6. Sınıf): Anne ve babası ayrılırken bir de üzerine sevdiği kız tarafından terk edilen Deniz’in duygusal mücadelesi İstanbul’un kentsel dokusunu korunma mücadelesiyle birlikte anlatılıyor. Sevgimizi, ağacımızı, parkımızı, tarihimizi koruyalım.


Mavi Yıldız – Dilge Güney – Altın Kitaplar – (7. Sınıf): Distopik bir gelecekte geçen macera ve bilimkurgunun harmanlandığı Gülten Dayıoğlu Roman Ödülü sahibi Mavi Yıldız’ı sadece gençlerin değil ebeveynlerinin de severek okuyacağını düşünüyorum.


Koralin ve Gizli Dünyası – Neil Gaiman – İthaki Yayınları – (8. Sınıf): Kızımla en sevdiğimiz kitap ve animasyonlardan olduğundan Neil Gaiman’a ufak bir ayrıcalık elbette tanıyacağım. Animasyonunun hastası olup, ikincisini bekleyen gençler için kitap güzel bir alternatif olabilir. Korku öğeleri içerdiğini unutmamak gerekir elbette.

bottom of page