top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

Büyük Ayı'yı Aramak

Nagihan Kahraman, Seda Akipek'in yazdığı, Ceren Ayan'ın resimlediği 6+ çocuklara hitap eden kitabı, Neredesin Büyük Ayı? üzerine yazdı: "Yazarın bu kitapta değindiği en önemli noktalardan biri, çocukların kendi kendine araştırarak öğrenmelerine fırsat vermek."


İnsanların gelişmeye en açık ve bilimsel açıdan keşfe meraklı olduğu dönemi kuşkusuz çocukluk zamanları. Bunu hepimiz kabul ederiz de yine de bir şekilde çocukları kalıplara sokar, kurallara uydurmaya çalışırız. Oysa özgür düşünme becerileri ve yaratıcı zihin yapıları çocukların en büyük hazinesi. Biz yetişkinlere düşen en temel şey de çocukların bu özelliklerini desteklemek. Bunun en iyi yollarından biri de elbette kitaplar. Çocukların hayal dünyasını daraltmadan onları geliştirecek aynı zamanda da bir şeyler öğretecek kitaplara ihtiyaçları var. Geçtiğimiz günlerde Abm Yayınları’ndan çıkan Neredesin Büyük Ayı? bunlardan biri. Seda Akipek'in yazdığı ve Ceren Ayan'ın resimlediği bu incecik ama dopdolu kitap özellikle 6+ yaş seviyesindeki çocuklara hitap ediyor. Seda Akipek 1982 doğumlu, çocuklar için kitaplar yazmak hayatında avukatlığa baskın gelmiş bir yazar. Şu anda Cenevre’de yaşıyor. Abm Yayınları'ndan çıkmış Bu Ne Güzel Hediye!, Alfabe Sirki, Ejderhalar Nezle Olmasın ile Klik! ve Diğer Şamatalı Öyküler adında kitapları mevcut.


Neredesin Büyük Ayı? Nova ve kardeşi Cokcok'un çıktığı büyük bir maceraya odaklanıyor. Bre Berber'de otururken bir anda kendilerine şifreli bir görev gelir ve Profesör'ün masal korumak için yürüttüğü çalışmalara katılırlar. Bir anda kendilerini yeni görevleri içinde bulurlar: Büyük Ayı'yı bulmak! Bundan hareketle Nova'yla Cokcok kendilerini bir dolu araştırma ve keşif gezisi içinde bulur. Sıra sıra birçok ayının yaşadığı yere misafir olurlar. Güneş Ayısı, Boz Ayı, Kutup Ayısı... Fakat hiçbiri Büyük Ayı değildir. Herbiri Süper Nova'yla kardeşini başka yere yönlendirir. Oradan oraya giderek yorulan küçük kardeşler sonunda yorgun düşer ve o anda bir şey olur ve şaşırtıcı şekilde Büyük Ayı'yı bulurlar. Deyimi yerindeyse yeniden keşfederler Büyük Ayı'yı. İsmine bakarak ayı türleri arasında aradıkları büyük ayının aslında gökyüzünde olduğunu kendi gözlemleri ve deneyimleri ile fark ederler. Böylece kardeşler macera isteklerini hiç kaybetmeden araştırma ve merak duygularının peşinden gitmiş olurlar.


Yazarın bu kitapta değindiği en önemli noktalardan biri, çocukların kendi kendine araştırarak öğrenmelerine fırsat vermek. Bu sâyede birçok ayı türü ve gökbilim ile takımyıldızlar hakkında bilgi edinebiliyor hem kitaptaki kahramanlar hem de minik okurlar. Bir de kitabın sonunda ayı türleri ve yıldızlarla ilgili çeşitli etkinlikler var ki bunlar çocuklar için oldukça öğretici. Ayrıca kitabın kazanımlarına ve ücretsiz etkinliklere karekod uygulaması ile ulaşmak mümkün. Abm Yayınları bu açıdan oldukça yenilikçi ve gelişmelere açık olduğunu gösteriyor okurlara. Söz konusu eğer çocuklarsa her türlü yeniliğe açık olmak çok önemli. Yetişkin bir okur olarak kitabın içeriği ve iletileri haricinde beni en çok etkileyen kısımlardan biri de bu oldu. Seda Akipek'in işlemeyi seçtiği bu konunun, hem minik hem de yetişkin okurların ilgisini çekeceğine eminim. Ayı türleri ve gökbilimle ilgili olan herkese bu kitabı tavsiye ediyorum.


NEREDESİN BÜYÜK AYI?

Seda Akipek

Abm Yayınları, 2022

Çizimler: Ceren Ayan

40 s.

bottom of page