top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Durup ince şeyleri anlayanların öyküsü...

Hans Christian Andersen adayı, ödüllü sanatçı Sydney Smith ve Kanadalı şair Jordan Scott’un pek çok prestijli ödüle değer görülen ve şimdiden on iki dile çevrilen son çocuk kitabı Ninemin Bahçesi, raflarda.



Kanadalı şair Jordan Scott, kendi çocukluk anılarından yola çıkarak sözcüklere ihtiyaç duymadan, sevginin ve doğanın diliyle iletişim kuran bir nine torun hikâyesi anlatıyor. Pek çok prestijli ödüle değer görülen ve şimdiden on iki dile çevrilen kitap, Hans Christian Andersen adayı, ödüllü sanatçı Sydney Smith’in etkileyici resimleriyle güçleniyor.


Çocuk, her sabah babasıyla “balina karnına benzeyen dağların” yanından geçerek ninesine gitmektedir. Savaştan kaçıp Kanada’ya sığınan ninenin kümesten bozma evinin her yanı bahçesinden topladığı yiyeceklerle doludur ve tüm gün mutfakta vızır vızır çalışmaktadır. Yediği her lokmanın kıymetini bilen, doğayla uyum içinde yaşayan bir nine, torununa kuşaktan kuşağa aktarılacak bir miras bırakır. Yağmurlu havalarda yavaş yürürseniz siz de solucanları görebilirsiniz.


Kitabın aldığı ödüller:

  • The Horn Book Yılın En İyi Resimli Kitabı – 2023

  • New York Halk Kütüphanesi Yılın En İyi Kitabı – 2023

  • Amerikan Okul Kütüphaneleri Birliği Yılın En İyi Resimli Kitabı – 2023

  • Kirkus Reviews Yılın En İyi Resimli Kitabı – 2023

  • Evanston Halk Kütüphanesi Yılın En İyi Resimli Kitabı – 2023

  • Çocuk Kütüphaneleri Birliği Yılın Altın Seçkisi – 2023


Jordan Scott, Kanadalı şair ve çocuk kitapları yazarı. Çocukluğundaki kekemelik deneyiminden yola çıkarak yazdığı ve Sydney Smith’in resimlediği ilk çocukkitabı Nehir Gibi Konuşurum (2021, I Talk Like a River) The New York Times tarafından 2020’nin en iyi çocuk kitabı seçildi. On dokuz dile çevrilen kitap, Amerikan Okul Kütüphaneleri Birliği'nin engellilik deneyimini sanatsal bir şekilde ifade eden yazarları onurlandırdığı Schneider Aile Kitap Ödülü'nün de sahibi oldu. Son çocuk kitabı Ninemin Bahçesi (2024, My Baba’s Garden), şimdiden on iki dile çevrildi ve The Horn Book ile Amerikan Okul Kütüphaneleri Birliği tarafından yılın en iyi çocuk kitabı seçildi. Jordan Scott, Vancouver Adası'ndaki Comox Vadisi'nde eşi ve iki oğluyla birlikte yaşamaktadır.


Sydney Smith, Kanadalı çocuk kitapları illüstratörü. Hem yazıp hem de resimlediği Şehirdeki Küçük (2020, Small In the City) 2020 Azra Jack Keats Ödülü’yle 2021 Kate Greenaway Madalyası başta olmak üzere pek çok prestijli ödüle değer görüldü. Jordan Scott’un yazdığı Nehir Gibi Konuşurum’u da resimleyen sanatçı, Kaldırım Çiçekleri (2022, Sidewalk Flowers) ve BabamıBeklerken (2022, Town Is by the Sea) gibi birçok ödüllü resimli kitabın illüstratörüdür. Art arda dört kez The New York Times Yılın En İyi Resimli Çocuk Kitabı ödülüne değer görülen ve dünya çocuk edebiyatının en prestijli ödüllerinden Hans Christian Andersen’e aday gösterilen Smith, Nova Scotia'da eşi ve iki oğluyla birlikte yaşamaktadır.


NİNEMİN BAHÇESİ

Jordan Scott

İlksatır Çocuk Yayınları, 2024

Çeviri: Deniz Ayhan Koçak

Çizimler: Sydney Smith

40 s.


bottom of page