top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

“Hayal gücünün iki çocuğu vardır: Sanat ve din. Onları tohumlayan ise yalan söyleme yetisidir.”

Türkiye’nin yerli bilimkurgu ve fantastik edebiyatının önemli temsilcilerinden Metal Fırtına ile tanıdığımız Orkun Uçar'ın yeni romanı, Opus çıktı.


Orkun Uçar, Metal Fırtına’yla yakaladığı tanınırlığı bu türlerin gelişimi için kullandı. Derzulya Serisi, Zifir, Derin İmparatorluk, Kült ve Absentium romanları Türk fantazyasının önemli kitapları arasında yer alır.


“Eskiden insanlar görünmeyen tanrılara taparmış ama bizim tanrılarımız aramızda dolaşıyor. Arkalarında kanlı ayak izleri bırakarak…”

Opus üç uzun hikâyenin birleşiminden oluşan bir bilimkurgu romanı.


Sigun, Demir Yıldız ve S.O.D isimli bu hikâyeler Opus çatısı altında birleşiyor. Günümüzde Google, Apple, Samsung gibi büyük teknoloji şirketleri tarafından kullanılmaya ve geliştirilmeye başlayan Yapay Zekâ’nın ne boyutlara ulaşabileceğini araştırıyor Uçar.


Opus, birbiriyle bağlantılı üç kısa romandan oluşuyor. Sigun adında evden çıkamayan bir internet korsanının hikâyesiyle başlayan roman daha sonra uzayın sonsuzluğunda gezinen bir maceraya dönüşüyor. Çoklu evrenler, uzay kolonileri, yapay zekâlar, klonlar, tiranlar ve gizemli gezegenler hayal gücünün sınırlarını zorluyor. Orkun Uçar fantazyanın Türkiye’deki en büyük yazarlarından biri olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Biz okurlara düşen ise bu görkemli romanın sayfaları arasında gezinirken aklımıza hâkim olmak.


Orkun Uçar 1 Haziran 1969 yılında Gölcük'te dünyaya gelmiş olan gazeteci yazardır. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun oldu. Uzun yıllar gazetelerde ve televizyonlarda çalıştı. Nostromo Dergisi Bilimkurgu Kısa Öykü yarışmasında birinci oldu. Bu süreden sonra Orkun Uçar yazarlığa devam etme kararı aldı.


Orkun Uçar 2000 yılında internetten Xasiork Ölümsüz Öykü Kulübünü hayata geçirdi. 2002 senesinde ise Sibel Atasoy ile birlikte Xasiork Ölümsüz Öyküler yayınevini kurdu. Bu yayınevinde Türk bilim kurgu ve fantastik edebiyatın adımlarını atmaya çalıştılar. Fakat bu yayın evi 2004 yılında kapandı.


Orkun Uçar ve Burak Turna'nın birlikte yazdıkları Metal Fırtına romanı Türkiye'de en çok satanlar arasına girdi. Uzun süre gündemden düşmedi. 2007 senesinde ise Ahmet Burak Turan ile birlikte politik gerilim türünden olan kitabı Zifir, Metal Fırtına kadar ses getirmeyi başardı. Yazarın 2002 yılında yayımlanan ilk romanı Kızıl Vaiz tekrar gözden geçirilerek ve genişletilerek 2007 yılında tekrar basıldı.


Orkun Uçar 2007 yılında açıklanan Türkiye Bilişim Derneği Dergisi 9. Bilim Kurgu öykü Yarışmasında Rahim isimli eseri ile birincilik ödülü aldı.


OPUS

Orkun Uçar

Holden Kitap, 2022

248 s.

bottom of page