top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Bir zamanlar, herkesin dilediğince yaşayabildiği bir ülke varmış.

Aslı Tohumcu'nun, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi UN Women'ın "Awake Not Sleeping" (Uyandıran Masallar) girişimi kapsamında yayımlanmaya değer görülen "The Storyteller" (Masalcı) adlı öyküsünden uyarladığı Öyle Değil, Böyle isimli kitabı çıktı.


"Ejderhalar, uyduruk nedenlerle kuleye hapsedilen prenseslerin başında nöbet tutmaktan bıkmışlardı. Her öğün prensesleri kurtarmaya gelen prenslerle karınlarını doyurmaktan da. Kurt, büyükanneyle torununu yemek; avcı, kurdun karnını deşmek istemiyordu artık. Üvey anneleri, Hansel ve Gretel'i ormana, ölüme göndermekten kahroluyordu.

Pamuk Prenses, Pamuk Prens'in öpücüğüyle yaşama dönmektense cam tabutunda çürümeyi yeğleyeceğini düşünüyordu. Kötü Kalpli Kraliçe, Pamuk Prenses'i öldürmeye çalışmak yerine, onu öz kızı gibi sevmek, onunla güzel zaman geçirmek istiyordu. Kırmızı Başlıklı Kız'ın canı, kurt tarafından kandırılmayı değil, onunla dağ bayır koşmayı çekiyordu."


Aslı Tohumcu bu kitabını, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi UN Women'ın "Awake Not Sleeping" (Uyandıran Masallar) girişimi kapsamında yayımlanmaya değer görülen "The Storyteller" (Masalcı) adlı öyküsünden uyarladı. Farklı bakışıyla, toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan yaklaşımıyla ve eğlenceli anlatımıyla kurguladığı "masalların masalı"nı, illüstratör Pelin Turgut karakterleriyle, renkleriyle, sahneleriyle canlandırdı.


1974 yılında Leverkusen'de doğan Aslı Tohumcu'nun çocukluğu Bursa'da geçti. İngiliz Dili ve Edebiyatı öğreniminin ardından çeşitli yayınevlerinde editörlük, TRT2'de muhabirlik, sunuculuk ve danışmanlık yaptı, kitap ekleri çıkardı. 2003'ten bugüne pek çok roman ve öykü kitabı yayımlandı. Çocuk kitapları üzerine köşe yazılarıyla da tanınan yazar, çocuklar için yazdığı iki ciltlik Üç, İkiii, Birr, Ateş!'in (2012) ardından, Eksimus Serüvenleri (2013) ve Bolbadim Günlükleri (2013) dizilerini kaleme aldı. Mizah dolu macera romanı Karadankaçanlar'ı (2015), küçükler için bir kütüphane macerası anlattığı Hışır Hışır Kırt Kırt (2016) izledi. Dünyayı Döndüren Kız'ı (2016) ve Herkesin Evine Döndüğü Gün'ü (2019) toplum ve çevre üzerine eleştirel bir bakışla kurguladı. Kalıplaşmış aile içi rolleri çocuğun dilinden sorguladığı Benim Babam Kötü Örnek'in (2020) ardından, Öyle Değil, Böyle!'de (2021) masalların öyküsünü toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan bir yaklaşımla anlattı. Yetişkinler ve çocuklar için yazmanın yanı sıra edebiyat üzerine yazılarını ve yazı atölyelerini sürdüren Aslı Tohumcu, kızı Tomris'le birlikte İstanbul'da yaşıyor.


ÖYLE DEĞİL, BÖYLE!

Aslı Tohumcu

Can Çocuk, 2021

Resimleyen: Pelin Turgut

Yaş aralığı: 7, 8, 9 +

56 s.

bottom of page