top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Kurtuluş olasılığımız gelecekte değil, geçmişte

Son On Yılın Öne Çıkan Düşünürleri arasında yer alan Amitav Ghosh, mitle tarihi, gerçekle kurguyu, geçmişle şimdiyi ustaca harmanladığı Silah Adası’nda iklim değişikliğini ve göçü merkeze alıyor; okuru, dünyanın durumu üzerine düşünmeye davet ediyor.


Bundook. Silah. Sıradan bir kelime, ta ki Deen Datta’nın dünyasını altüst edene kadar...

Nadir kitaplarla uğraşan bir sahaf olarak Brooklyn’de münzevi hayatı süren Deen, dünyaya sarsılmaz bir rasyonellikle bakmaktadır, fakat çocuk yaştan aşina olduğu bir Bengal efsanesi onu tesadüf eseri tekrar bulunca, inandığı her şeyi sorgulayacağı sıra dışı bir yolculuğa çıkmak zorunda kalır. Bengal’deki eski bir tapınaktan Los Angeles’a ve Venedik’e kadar kadim bir mitin izini sürdüğü bu serüven, yol boyunca karşılaştığı kişilerin anıları ve tecrübeleriyle şekillenir: Bu yolculuğun başlamasına aracılık eden Piya; Deen’in gözlerini günümüzün dünyasında hayatta kalmaya çalışmanın gerçeklerine açan Tipu; muhtaç birine yardım etmek için çaresizce uğraşan Rafi ve bütün bu karakterlerin bir parçası olduğu hikâyenin eksik halkasını tamamlayan Cinta...


Amazon, Chicago Review of Books ve Vulture Yılın En İyi Kitapları

2021 Dublin Edebiyat Ödülü Uzun Listesi


Amitav Ghosh, 11 Temmuz 1956’da Kalküta’da dünyaya geldi. Hindistan, Bangladeş ve Sri Lanka’da büyüyen yazar, eğitimini Delhi, Oxford ve İskenderiye üniversitelerinde tamamladı. Eserleri otuzdan fazla dile çevrilen Ghosh, 1990 yılında ilk romanı The Circle of Reason’la Fransa’da Prix Médicis Ödülü’ne, The Shadow Lines isimli romanıyla Hindistan’da Sahitya Akademi Ödülü’ne ve Ananda Puraskar’a layık görüldü. 1997 yılında Kalküta Kromozomu romanıyla Arthur C. Clarke Ödülü’nü kazandı; 2008’de Ibis Üçlemesi’nin ilk romanı Haşhaş Denizi’yle Man Booker finalistleri arasında yer aldı. 2018’de Hindistan’ın en önemli edebî nişanı olan Jnanpith Ödülü’ne layık görüldü. 2019’da Foreign Policy tarafından Son On Yılın Öne Çıkan Düşünürleri arasında gösterildi. Tarihî kurgularıyla öne çıkan ve eserlerini çevre, doğa, eko-eleştiri temalarının etrafında şekillendiren Ghosh, bu alanlarda çağdaş edebiyatın sayılı isimlerinden biridir.


SİLAH ADASI

Amitav Ghosh

Timaş Yayınları, 2022

Çeviri: Mehtap Özer İsovic

bottom of page