top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Evli bir çiftin yaşamlarına getirecekleri sınırlar

Malcolm Bradbury, Tarih Adam adlı kitabında evli bir çiftin yaşamlarına getirecekleri sınırları ve bunun sonuçlarını sorgularken dönemin akademik yaşantısını da ironik bir dil ile hicvediyor.

İngiliz yazar ve akademisyen Sir Malcolm Bradbury’nin en bilinen romanı Tarih Adam, kendi entelektüel çevrelerinde eğitimli ve ilerlemeci bir çift olarak tanınan Kirk’lerin yaşamlarının bir dönemine odaklanıyor. Başarılı ve radikal bir toplum bilimci olan Howard Kirk ile eşi Barbara Kirk’ün evlilik yaşantılarında kaldırdıkları bütün engeller ve sürdürdükleri açık ilişki 1960’lı yılların özgürlükçü havasında takdirle karşılanmaktadır. Kirk’ler hiç şüphesiz yeni insanlardır ve tam da zamanın gerektirdiği gibi solculardır.


Akademisyen, romancı, senarist ve oyun yazarı Malcolm Bradbury, 7 Eylül 1932'de Sheffield'da doğdu ve Nottingham'daki West Bridgford Gramer Okulu'nda, Leicester Üniversitesi'nde ve Londra'daki Queen Mary's College'da eğitim gördü. 1959'da doktoraya başladı. Manchester Üniversitesi'nde Amerikan Çalışmaları bölümünden mezun oldu, ilk romanı Eating People is Wrong'u yayımladı ve Hull Üniversitesi'nde öğretmenlik yaparak seçkin bir akademik kariyere başladı. 1960'ların başında Birmingham Üniversitesi'nde İngilizce öğretti ve 1965'te East Anglia Üniversitesi'nde İngiliz ve Amerikan çalışmaları üzerine ders vermeye başladı ve Sir Angus Wilson ile aralarında Booker'ın da bulunduğu pek çok seçkin çağdaş yazar yetiştiren, beğenilen yaratıcı yazarlık kursunu kurdu. Kurgu Ödülü kazananları Ian McEwan ve Kazuo Ishiguro. Malcolm Bradbury, 1970 yılında Amerikan Çalışmaları Profesörü, 1995 yılında Emeritus Profesör oldu. Malcolm Bradbury, romanlar, kısa öyküler, edebiyat eleştirisi ve televizyon oyunları ve dizilerinin üretken bir yazarıydı. En ünlü romanları, Heinemann Ödülü sahibi ve Anthony Sher'in Marksist öğretim görevlisi Howard Kirk olarak oynadığı televizyona uyarlanan The History Man (1975) dahil olmak üzere üniversite hayatını hicvediyordu. Malcolm Bradbury, 1981 Booker Kurgu Ödülü için Jüri Başkanıydı ve dördüncü romanı, Rates of Exchange 1983'te ödül için kısa listeye alındı. En son romanı To the Hermitage 2000'de yayınlandı ve birçok eleştirmen tarafından onun eseri olarak kabul edildi en iyi kurmaca eser.


Malcolm Bradbury tüm dünyada konferanslar verdi ve kitapları birçok dile çevrildi. Pek çok orijinal radyo ve televizyon oyunu yazdı ve aralarında Tom Sharpe'ın Blott on the Landscape ve Porterhouse Blue, Alison Lurie'nin Imaginary Friends ve Kingsley Amis'in The Green Man'inin de bulunduğu birkaç romanı televizyona uyarladı. Eleştirel çalışmaları arasında The Modern British Novel (1994) ve The Modern American Novel (1984) bulunmaktadır. Malcolm Bradbury, 1976'da Kraliyet Edebiyat Derneği üyesi oldu ve 1991'de CBE ile ödüllendirildi. 1959'da iki oğlu olduğu Elizabeth Salt ile evlendi ve 27 Kasım 2000'deki ani ölümüne kadar Norwich'te yaşadı.


TARİH ADAM

Malcolm Bradbury

Othello Kitap, 2023

Çeviri: Mehmet H. Doğan

Tür: Roman

390 s.

bottom of page