top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Farklı bir yüzleşme deneyimi…

Yazarın kendi başından geçen bir "karşılaşma"ya dayanan Vahşi Hayvanlara İnanmak, hayvanda ötekilik gören natüralizmden son derece uzak, insan ve insandışı olanın diyaloğu üzerine bir tanıklık.


Antropolojik bir araştırma için ormanın derinliklerinde, doğayla mümkün olduğunca iç içe yaşayan anlatıcı, 25 Ağustos 2015'te, Rusya'nın Kamçatka bölgesinde bir ayıyla karşı karşıya gelir ve iki dünya arasındaki sınırlar çöker. Bu karşılaşma ondan yüzünün yarısını almakla kalmaz, efsane gerçekle, geçmiş şimdiki zamanla buluşur. Bölge halkı için o artık bir "miedka", yani iki dünya arasında yaşayan yarı insan yarı ayıdır.

Kuzey Kutbu halkları konusunda uzman bir antropolog olan Nastassja Martin, yüzünü paramparça eden ayının saldırısından kurtulduktan sonra geçirdiği dönüşümü anlattığı bu sıra dışı kitapta, hayvanda ötekilik gören natüralizmden son derece uzak, farklı bir yüzleşme deneyimi sunuyor.

Nastassja Martin, 1986 yılında doğdu. Paris Sosyal Bilimler Yüksek Okulu'ndan (EHESS) mezun bir antropolog ve arktik halklar uzmanıdır. Philippe Descola'nın yönetiminde tamamladığı doktora tezinden yararlanarak kaleme aldığı Les âmes sauvages. Face à I'Occident, la résistance d'un peuple d'Alaska (Vahşi Ruhlar: Alaska'daki Bir Halkın Batı'ya Karşı Direnişi) isimli denemenin ve Mike Magidson'la beraber yönettiği Tvaïan (Point du Jour/ARTE, 2019) belgeselinin yazarıdır.


VAHŞİ HAYVANLARA İNANMAK

Nastassja Martin

Can Yayınları, 2022

Çeviri: Gülce Bacalan

Tür: Roman

120 s.

bottom of page