top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Kimdir gerçekten insan? Hayatın ötesindeki anlamın peşine düşecek olan?

Kim Young-ha'nın kitabı Veda, hayatımızın şimdiden bir parçası olan, öngörülemez büyüme hızına sahip yapay zekâya karşı kalıplaşmış düşünceleri sorgulamaya yöneltiyor okuru.


İnsan neslinin sonunu getirecek şeyin korkulduğu gibi yapay zekâ değil, aslında bizzat insanın hırsları ve doğaya verdiği zararlarla bizzat kendisi olduğunu vurguluyor. Yapay zekâ ve insan ilişkilerinin ele alan birçok eserden farklı tarza sahip Veda'nın kurgusu, karakterleri ve dili oldukça etkileyici.

Profesör Choi, bir yapay zekâ geliştirme kampüsünde robotlar ve hümanoidler üzerine çalışmaktadır. Oğlu Cheol’ü okula göndermek yerine evde bizzat eğitmekte, dış dünyayla iletişimine müsaade etmemektedir. Cheol, babası ve ikisi robot biri gerçek olmak üzere üç kediyle birlikte güvenli bir ortamda yaşıyorken dış dünyada yapay zekâ ve insanların çarpışmasından kaynaklanan bir kaos hâkimdir. Görevliler bir gün insan ya da hümanoid olduğuna dair herhangi bir kaydı olmayan Cheol’ü bir toplama kampına götürürler. Burada, artık kullanılmayan eski hümanoid ve robotlarla bir araya gelen Cheol, varlığına dair keşfettikleri karşısında kamptan kaçmaktan başka çaresi olmadığını anlar. Cheol ve arkadaşları bir noktada insana karşı robot denkleminde toplumca yargılanacaklardır. Peki kimdir gerçekten insan? Hayatın ötesindeki anlamın peşine düşecek olan?..


Kim Young-ha 11 Kasım 1968’de Güney Kore’de dünyaya geldi. Kore’nin önde gelen üniversitelerinden Yonsei Üniversitesi’nde işletme eğitimi aldı. 1995’te Review dergisinde “Ayna Hakkındaki Düşünceler” ile yazarlık hayatına başladı. Kore Ulusal Sanat Üniversitesi’nde drama alanında dersler verdi. KBS Radio’da bir kültür-sanat programı hazırlayıp sundu. 2008’de kendisini tamamen yazarlığa adamak için yaptığı tüm işleri bıraktı.


Yirmiden fazla eseri birçok dile çevrildi. İlk romanı Kendimi Yıkmaya Hakkım Var Fransızcaya çevrildikten sonra yazar Kore dışında da tanınmaya başlandı. Romanları arasında Bir Katilin Güncesi, Kara Çiçek, Kendimi Yıkmaya Hakkım Var, Bilgi Yarışması, Işık İmparatorluğu, Yalnızca İki Kişi, Abim Geri Döndü, Asansördeki Adama Ne Oldu gibi eserleri bulunmaktadır. Kim Young-ha Kendimi Yıkmaya Hakkım Var romanıyla 1996’da Munhak Dongne Ödülü’nü kazanmıştır. Sonraki eserleriyle 1999’da Modern Edebiyat Ödülü, 2004’te Dong-in, Hwangsunwon, Isang edebiyat ödüllerine layık görülmüştür. Yayımladığı romanları ve öykü kitaplarıyla Kore’nin en yetenekli post modern yazarları arasında yer alır.


VEDA

Kim Young-ha

Timaş Yayınları, 2023

Çeviri: Betül Tınkılıç

256 s.

bottom of page