top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Yapay Zekâ tiyatro oyunu yazabilir mi?

Yapay Zekâ tiyatro oyunu yazabilir mi? 26 Şubat'ta gerçekleştirilecek canlı performansta hep birlikte göreceğiz.

Londra'daki Czech Centre ile Prag'daki Švanda Theatre, Çek yazar Karel Čapek'in Rossum'un Evrensel Robotları oyununun yüzüncü yılı için ortak bir etkinlik düzenliyor. "Robot" kelimesini dünya dillerine kazandıran bu oyunun anısına, baştan sona bir robot tarafından yazılmış bir metin AI: When A Robot Writes A Play adındaki çevrimiçi bir etkinlikle sahnelenecek.


2020 yılında tiyatro uzmanları ve bilişimsel dilbilimcilerden oluşan bir grup öncülüğünde geliştirilmeye başlanan ve seçilmiş tiyatro metinleri üzerinde çalışılarak geliştirilen robotun özelliği, yapay zekânın edebiyat, yazma, yazarlık alanındaki daha önceki kullanımlarında olduğu gibi buluntu metin parçacıklarını birleştirme yöntemiyle ilerlememesi.

Czech Centre'ın yöneticisi Přemysl Pela, London Theatre sitesine yaptığı açıklamada yapay zekâ uygulamalarının dünya satranç şampiyonlarını alt etmesine, neredeyse Mozart kadar kusursuz besteler yapmasına tanık olduğumuzu, şimdi de henüz yeterince incelenmemiş bir alanda neler yapabileceğine beraber tanıklık edeceğimizi belirtmiş. Oyunun prodüksiyonunu üstlenen dramaturg David Košťák ise şimdilik yapay zekânın yazarın yerini alamayacağı hatta bunun kısa vadede yazarların lehine kimi teknolojik sonuçlar doğuracağı görüşünde.


26 Şubat'ta gerçekleştirilecek prömiyeri şuradan izlemek mümkün.





bottom of page