top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2021'in (şimdilik) dikkat çeken ilk kitapları

2021 edebiyat açısından hayli umut verici başladı. Son aylarda yayımlanan ve dikkat çeken ilk kitaplardan birkaçını sizler için listeledik.

Milk Blood Heat: Dantiel W. Moniz


Dantiel W. Moniz'in ilk öykü kitabı Milk Blood Heat'te yer alan on bir öykü, sıradan hayatları olağandışı anlarla bölünen ve kendilerini zorlu bir deneyimin, yepyeni bir duygusal gerçekliğin içinde bulanların hikâyelerini anlatıyor. Florida'da geçen öyküler inancın, ailenin, tüketimin, bağışlamanın doğasını sorgularken birbirimize neler borçlu olabileceğimizin (ya da olmayabileceğimizin) yanıtını arıyor.



Open Water: Caleb Azumah Nelson

Caleb Azumah Nelson'ın ilk romanı, Londra'da yaşayan iki siyah sanatçının hikâyesine odaklanıyor. Bir pubda tanışıp birbirlerine âşık olan biri fotoğrafçı, diğeri dansçı iki isimsiz kahraman bir yandan şehirde hayatta kalma mücadelesi verirken bir yandan da ilişkileri korku ve şiddetle sınanıyor. Open Water diğerlerinin gözünde "siyah" bir bedenden ibaret olanların, yalnızca fiziksel kuvveti sebebiyle saygı görenlerin, aşkta bir sığınak arayanların hikâyesi.



Detransition, Baby: Torrey Peters


Kimi eleştirmenlerin "ilk trans realist roman" olarak nitelendirdikleri Detransition, Baby beklenmedik bir hamilelik sonucunda hayatları kesişen üç kişinin hikâyesini anlatıyor. Aile kurumuna, cinsiyete dair tabulara, en gizli saklı kadınlık hallerine getirdiği cüretkâr yorumlarla beğeni toplayan roman tek bir sorunun cevabını arıyor: Bir trans kadın, bir cis kadın ve bir detrans erkek birlikte bir aile kurup bir çocuğu büyütebilirler mi?




Little Scratch: Rebecca Watson

Rebecca Watson'ın ilk romanı Little Scratch, isimsiz kadın kahramanının hayatının bir gününü anlatıyor. Kadın kalkıyor, akşamdan kalma olduğu için işe geç kalıyor, çalışıyor, iş çıkışında sevgilisiyle buluşuyor ve gün boyu düşünüyor. Bilinç akışı tekniğiyle yazılan bu parçalı hikâye, uğradığı cinsel saldırının adını koymaya ve travmasıyla yüzleşmeye çalışan, bu durumu başkalarıyla hatta sevgilisiyle bile paylaşamamış genç kadının için için kendini yiyip bitiren düşüncelerinin, hayatının en karanlık anından kurtulmaya çalışırken zihninden geçenlerin romanı.



The Liar's Dictionary: Eley Williams


Eley Williams'ın ilk romanı The Liar's Dictionary, biri on dokuzuncu yüzyılda, biri günümüzde yaşayan iki leksikografın kesişen hikâyesini anlatıyor. Peter Winceworth'ün 1899'da yayınevi için hazırladığı sözlüğü dijital ortama aktaran Mallory, Winceworth'ün telif haklarını koruyabilmek için sözlüğe eklediği uydurma sözcükleri (mountweazel) tespit etmekle de görevlendirilmiştir. Bu uydurma sözcükler üzerinden ilerleyen, dile ve etimolojiye meraklı olanların çok seveceği bu roman hem bizim kelimelere verdiğimiz anlamların hem de kelimelerin bize verdiği anlamların hikâyesi.






bottom of page