"Bu yolculukta başına gelecekler tayin edilmişti çoktan"
2003 Cigerxun Şiir Ödülü’nü kazanan Ahmet Çakmak, şiir kitaplarının ardından yazdığı Çütkafa’nın Kitabı romanıyla nakış gibi işlediği karakterler üzerinden Diyarbakır Suriçi’nin yüzyıllık hikâyesini bir solukta anlatıyor.
"Sanki bir asır geçmişçesine, bir süre donakaldı oracıkta. (...) Kimse bilmiyordu kitabedeki sözlerin onu buraya çivilediğini. Gördükleri hanın yüksekçe kapısının girişinde, kapının üstündeki taşlara bakıp donan bir âdemdi sadece. Bu yolculukta başına gelecekler tayin edilmişti çoktan."
Suriçi içten içe kaynıyor, memleketin başka her yerinden de daha fazla. Yan yana yaşayanlar bir kez daha ayrı yerlere savruluyor ve olan bitenle yüzleşmek, en büyük acıları yaşayanlara düşüyor gene. Çütkafa’nın Kitabı bizden önce yaşananlarla örülen kendi hayatımızın, hayatlarımızın hikâyesi. Onları tek tek alıp götürdükleri vakit, tüm kötülüklerin, hainliklerin dağıldığı, insanın insana, börtü böceğe selam alıp verdiği vakitler değil miydi?
Ahmet Çakmak Diyarbakır’da doğdu. Eğitim sürecinin tamamını doğduğu şehirde geçirdi. Edebiyat öğretmeni. Uzun süre çeşitli şehirlerde eğitimcilik yaptıktan sonra memleketine döndü. Şiirleri, şiir üstüne yazıları ve öyküleri, 1991’den itibaren çeşitli dergilerde yayımlanıyor. Bazı şiirleri, Kürtçe, Çince, İngilizce ve Farsçaya çevrildi. Şiir kitapları: İki Dilde Kederlenmek (1998), Eski Kent Kırgınlıkları (2007, Cigerxun 2003 Şiir Ödülü), İnsanın Kimsesi (2015). Roman: Çiftkafa’nın Kitabı (2017). Yaratı/Yaratım dergisinin yedi yıl boyunca editörlüğünü yaptı. Yazarlar Sendikası ve Türkiye PEN üyesidir.
ÇÜTKAFA’NIN KİTABI
Ahmet Çakmak
Everest Yayınları, 2023
Tür: Roman
124 s.
Comentarios