top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Uçlarda gezen hikâyeler

Arjantinli yazar Valeria Tentoni’nin sekiz öyküyü içinde tutan kitabı, Elmas Öfke, kişisel felaketlerini yaşamış, onların etkisinden çıkmak için uğraşan karakterlerini anlatıların sonunda çatallı yolların başında bırakıyor.

Uçlarda bulunan bu hikâyelerle okur da benzer seçeneklerle karşı karşıya, ister istemez. Marta Brunet Latin Amerika Öykü Yarışması’nda Birincilik Ödülü'ne layık görülen Tentoni, okurundan iş birliği isteyen kurmacalarında, mizansenlerin hücresel detaylarını sergilerken, aynı hikâyenin farklı biçimlerde okunabildiğine dair işaretler saklıyor. Biten bir aşkın yası, seyahat ya da ölümcül bir ameliyat Elmas Öfke’nin içeriği olabilirken fantastik-psikolojik unsurların gölgesinde okuru baskı altında bırakıyor.


Valeria Tentoni, 1985 Bahía Blanca'da doğdu, yazar ve gazeteci. 2011'den beri Audiotheque of Contemporary Poetry'nin editörü. Batalla sonora (Şili'de Manual Ediciones tarafından yayınlandı, 2009), Ajuar (Buenos Aires'teki Editorial Ruinas Circulares yarışmasında birincilik ödülünü kazandı, 2011) ve Antitierra (yine Şili'de Libros del Pez Espiral tarafından yayınlandı) kitaplarının yazarı. 2014). Aynı zamanda iki kısa öykü koleksiyonunun da yazarı: El sistema del silencio (17 Grises, Bahía Blanca, 2012) ve Arjantin Kültür Bakanlığı'nın genç yazarın Leer es futuro koleksiyonunda 2015 yılında çıkan Furia diamante. Yönetmenliğini Romina Haurie'nin yaptığı El abrigo del viento (Lupa Productora, 2013) filminde senarist olarak yer aldı. Tentoni ayrıca genç Latin Amerikalı yazarlar Voces -30 (Ebooks Patagonia, 2014) veya Penúltimos gibi çeşitli antolojilerde de yer aldı. Arjantin'in 33 şiiri 1965-1985, Universidad Nacional Autónoma de México tarafından 2014'te yayınlandı.


ELMAS ÖFKE

Valeria Tentoni,

Othello Kitap, 2023

Çeviri: Banu Karakaş

Tür: Öykü

bottom of page