top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

H.G. Wells adına basılan hatıra parası tepki çekti

İngiliz Kraliyet Darphanesi (Royal Mint), dünyaca ünlü yazar H.G. Wells'in ölümünün yetmiş beşinci yılı anısına hatıra parası bastı. Ancak madeni parada yer alan çizimlerin Wells'in tasvirleriyle uyumsuzluğu tepki çekti.

Dünyalar Savaşı, Görünmez Adam ve Doktor Moreau'nun Adası gibi romanlarıyla tanınan ve bilimkurgunun öncülerinden sayılan İngiliz yazar Herbert George Wells anısına İngiltere'de basılan hatıra parası hem yazarın hayranları arasında hem de edebiyat çevrelerinde tepkiyle karşılandı. Chris Costello tarafından tasarlanan madeni paranın üzerinde yer alan çizimlerin Wells'in yapıtlarıyla uyumsuzluğuna dikkat çeken Wells Derneği'nin başkan yardımcısı Stephen Baxter, yazarın Dünyalar Savaşı romanında tasarladığı üç ayaklı, devasa savaş makinelerinin madeni parada dört ayaklı olarak tasvir edilmesinin kabul edilemez bir hata olduğunu belirtti. Ayrıca Wells'in romanında Görünmez Adam'ın şapkası geniş kenarlı olarak tarif edilmişken, paranın üzerinde yer alan silindir şapka da eleştiri konusu oldu.

Tasarımcı Chris Costello ise çizimlerini yaparken H.G. Wells'in klasikleşmiş kitap kapaklarından ve film posterlerinden ilham aldığını, madeni paranın üzerinde yer alan figürlerin yazarın kitaplarında yer alan çeşitli makinelerden esinlenilerek stilize edilmiş figürler olduğunu belirtti.


bottom of page