Fleur Jaeggy’den korkunun şiirsel anlatısı: Tanrı Korkusu
Çağdaş Avrupa edebiyatının sıra dışı kalemlerinden Fleur Jaeggy, yaşamla ölüm, delilikle normallik, absürtlükle akla uygunluk arasındaki sınırları zorlayan yedi öykülük kitabı Tanrı Korkusu’yla okurla buluşuyor.
İnsan duygularının karanlık taraflarını hissiz bir anlatıcının gözünden ustalıkla aktaran Jaeggy, bir solukta bitirilen, alışılmadık öykülerle korkunun şiirsel bir anlatısını sunuyor.
Çağdaş Avrupa edebiyatının alışılmadık kalemi Fleur Jaeggy, birbirinden ilginç yedi öyküden oluşan kitabı Tanrı Korkusu’yla, Can Yayınları Çağdaş dizisinde okurla buluşuyor.
Hissiz bir anlatıcıdan korku fragmanları
Yaşamla ölüm, delilikle normallik, absürtlükle akla uygunluk arasındaki sınırları zorlayan öykülerle insana ait kaygıları, korkuları, delilikleri, boşluk ve yalnızlık hissi ile tuhaflıkları her zamanki ustalığıyla hissiz bir anlatıcının gözünden ele alan Jaeggy, okura adeta bir korku fragmanı yaşatıyor.
Fleur Jaeggy, 1940’ta Zürih’te doğdu. Eğitimini tamamladıktan sonra göç ettiği Roma’da, hayatını değiştirecek iki kişiyle, Ingeborg Bachmann ve Thomas Bernhard’la tanıştı. 1968’de Milano’da Adelphi Edizioni adlı yayınevinde çalışmaya başladı. 1989’da yayımlanan ve başyapıtları arasında yer alan Disiplinli Güzel Günler büyük başarı kazandı. 2002’de Viareggio Ödülü’nü alan yazarın 2003’te yayımlanan Proleterka adlı eseri, Times Literary Supplement tarafından yılın en iyi kitabı seçildi. Fransızca ve İngilizceden İtalyancaya çeviriler de yapan Jaeggy, İtalyan müzisyen Franco Battiato’yla birlikte müzik alanında çalışmalar yapmaktadır. Halen İtalya’da yaşayan Jaeggy, İtalyan edebiyatçı ve yayıncı Roberto Calasso’yla evlidir.
TANRI KORKUSU
Fleur Jaeggy
Can Yayınları, 2024
Çeviri: Şemsa Gezgin
Tür: Öykü
88 s.
Comentarios