top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

İstanbul'u Okuyorum Projesi tamamlandı


Okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere ve gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefleyen OKUYAY Platformu’nun desteklediği “İstanbul’u Okuyorum” projesi tamamlandı. Şehir Dedektifi İnisiyatifi’nden Şehir Planlamacısı Gizem Kıygı’nın koordinatörlüğünü yaptığı “İstanbul’u Okuyorum”; 5 yaş ve üzeri çocukları ve ailelerini Tarihi Yarımada odağında İstanbul’un okuma kültürü, edebiyat ve basın-yayın hafızasıyla tanıştırmayı amaçlayan dijital ve basılı, interaktif bir haritalama projesi olarak hayata geçirildi. Çocukların kentin tarihi ve kültürel yapısıyla etkileşimini güçlendiren, algılarındaki tarihi İstanbul imgesini okuma kültürüyle buluşturan proje, yayıncılığın üretim süreçlerini çocukların ilgisine açarak yazın dünyasına dair bilgilenmelerini de sağladı.



Proje kapsamında, İstanbul’un simgesel yapıları ve semtleriyle okuma kültürünün ilişkisini vurgulayan oyunlu rotalar öneren ve Tarihi Yarımada Okuma Kültürü’nü buradaki özel yapılar aracılığıyla anlatan Çocuklar İçin Tarihi Yarımada Okuma Kültürü Haritası hazırlandı. Duyu oyunları ve yazın dünyasına ilişkin bulmacalarla interaktif şekilde zenginleştirilen haritanın arka yüzünde yer alan sözlük de Tarihi Yarımada’yı gezerken hem yetişkinlere hem de çocuklara okuma kültürüne dair kavramları ve terimleri tanıtıyor. “İstanbul’u Okuyorum”un internet sitesinde yer alan dijital harita ise Tarihi Yarımada’nın okuma ve kent hafızasını daha kapsamlı bir şekilde sunuyor.


Site tamamlandığında basılı haritada gösterilen rotaların daha detaylı hafıza bilgilerinin yanı sıra bu alandaki yapıları ve semtleri konu alan çocuk edebiyatı eserlerinin envanteri, yazarların görüşleri ve çocukluk anıları; matbaacıların, dizgicilerin, ciltçilik gibi unutulmaya yüz tutan ancak hikâyeleri olan meslek erbaplarının tanıtımları, anlatımları ve çocuklara mesajları, Bizans ve Osmanlı anlatıları gibi tarihsel hikâyeler, ziyaretçi deneyimleri yer alacak. Sitenin Meraklı Çocuğun İstanbul Kitaplığı bölümünde de 32 İstanbul kitabı tanıtılacak.


15 Mayıs-15 Ekim 2020 tarihleri arasında hayata geçirilen “İstanbul’u Okuyorum” projesi süresince düzenlenen “Çocuklar İçin Yazanlar Konuşuyor” başlıklı 4 çevrimiçi toplantıda, çocuk kitabı yazarlarıyla ve çizerleriyle buluşuldu. Proje kapsamında 4000 basılı harita üretilerek, şimdiye kadar 50 öğretmen aracılığıyla 1000 öğrenciye ulaşıldı.



6 Kasım 2020’de IGTV’de yapılan canlı yayınla ve proje tanıtım videosuyla sonlandırılan “İstanbul’u Okuyorum” projesinin Çocuklar için Tarihi Yarımada Okuma Kültürü Haritası etkinlikleri, Kale Sanat ve Tasarım Merkezi’nde ve İstanbul Mimarlık Festivali’nde aralık ayı boyunca tanıtılacak.



bottom of page