top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Jonathan Franzen geri dönüyor!

Amerika'nın en büyük çağdaş yazarlarından biri olarak kabul edilen ancak eleştiri oklarından da muaf tutulmayan Jonathan Franzen, bir aile üçlemesinin birinci cildi olacak yeni romanı "Crossroads"un müjdesini verdi.


Gary Calton/Camera Press

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de "Düzeltmeler" (2001) ve "Özgürlük" (2010) romanlarıyla hatırı sayılır bir okur kitlesine ulaşan Jonathan Franzen, sayısız röportaj, televizyon programı, senaryo anlaşmalarıyla gündeme oturmuş hatta Time dergisi kendisini "Büyük Amerikan Romancısı" başlığıyla kapağa taşımıştı. Ancak diğer yandan kitabını okuma listesine seçen Oprah Winfrey'e küstahça yanıtı büyük bir tartışmanın fitilini ateşlemiş, Jodi Picoult ve Jennifer Weiner, Franzen'ı kadın edebiyatını küçümsemekle suçlamış ve edebiyattaki erkek egemenliğinden duydukları rahatsızlığı dile getirmişlerdi. Tartışma karşılıklı atışmalarla sosyal medyada yıllarca devam etti.


Franzen, 2015 yılında sosyal medyayı ve edebiyatı bıraktığını söylemişti.

Bütün bunların ardından 2015 yılında yayımlanan "Saflık" adlı romanıyla önceki romanlarının satış rakamlarının kıyısından bile geçemeyen Franzen 2018 yılında New York Times'a verdiği röportajda sosyal medya ve edebiyat dünyasından elini eteğini çektiğini, üzerinde çalıştığı metnin son romanı olacağını ilan etmişti.



Ancak yazar bu kararından vazgeçmiş olacak ki, geçtiğimiz günlerde tam adı "Crossroads: A Novel: A Key to All Mythologies, Volume 1" olan romanının 2021 yılının Mayıs ayında yayımlanacağını duyurdu. Hildebrandt ailesinin hikâyesini anlatacak üçlemenin bu ilk romanı, yaratacağı tartışmalar öngörülerek şimdiden 2021'in en büyük edebiyat olaylarından biri olarak tanımlanıyor.



bottom of page