top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

"Britanyalının insan sevgisi kişiyi gafil avlar."

2021 yılında, İlk Kadın kitabıyla Jhalak Ödülü’ne değer görülen Jennifer Nansubuga Makumbi, çoksesli üslubunu Manchester Oldum Ben kitabında da sürdürüyor. Makumbi, bu kitabında Manchester’da yaşayan Ugandalı göçmenlerin yaşamlarına ışık tutuyor.

"Britanyalının insan sevgisi kişiyi gafil avlar. Sizinle geldiğiniz yer hakkında sohbet eden bir yabancı: “Dur sana bir çay ısmarlayayım... Burada ne yapıyorsun? Bizim, sizin ülkenizde olmamız hakkında gerçek hissiyatınız ne?” der ve siz de “Biz çok şanslıyız efendim, bize medeniyeti ve selameti getirdiniz,” dersiniz ama o size öyle bir bakış atar ki, kendinizi, şükran duygularınızın ayaklar altına alınışını izlerken bulursunuz."


Geçmişten günümüze milyonlarca insan göç ediyor. Dilini, kültürünü, iklimini ve en önemlisi insanını bilmediği, kendini yeniden doğurmak durumunda kaldığı bir yere... Manchester Oldum Ben, göçmen yaşamını, istatistiksel verilerden ve genelgeçer bilgilerden çok uzakta, sadelikle ve tıpkı gündelik yaşamımızdaki gibi tüm olağanlığıyla aktarıyor. Ancak bu olağanlık sizi yanıltmasın, kitapta yer alan tüm öyküler başlı başına bir meydan okuma!


Jennifer Nansubuga Makumbi, Ugandalı bir kurgu yazarıdır. İlk romanı Kintu, Kwani? Manuscript Project, 2013. İkinci kitabı kısa öykülerden oluşan bir koleksiyon, Birleşik Krallık/Commonwealth yayını için Manchester Happened ve Let's Tell This Story Properly (ABD/Kanada yayını için) 2019 Baharında çıktı. The Big Book ödülü için kısa listeye alındı. : Harper's Bazaar. Üçüncü kitabı The First Woman for UK/Commonwealth ve A Girl is a Body of Water for USA/Canada yayını 2020 Sonbaharında çıktı. Jennifer, 2018 Windham-Campbell Edebiyat Ödülü'nün sahibidir. Kısa öyküsü Let's Tell This Story Properly ile 2014 Global Commonwealth Kısa öykü ödülünü kazandı. Cheuse International Writing Fellow (2019) ve KNAW-NAIS asistanıdır (2021). Lancaster Üniversitesi'nden doktora derecesine sahip ve Britanya'daki çeşitli üniversitelerde (kıdemli) öğretim görevlisi olarak görev yaptı.


MANCHESTER OLDUM BEN

Jennifer Nansubuga Makumbi

Sander Yayınları, 2022

Çeviri: Abdullah Cemal Balcı

272 s.

bottom of page