top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

Tuhaf deniz kasabası'nın gizemleri çözülüyor

Nagihan Kahraman, Thomas Taylor'un Tuhaf Deniz Kasabası Efsaneleri serisinin kitaplarının yenisi Mermedusa üzerine yazdı: "Bu karakter ismi ile bile daha ilk başta bize mitolojiden birini hatırlatıyor, 'Medusa'"



Geçtiğimiz yıllarda peyderpey yayımlanan Thomas Taylor'un Tuhaf Deniz Kasabası Efsaneleri serisinin kitaplarına pek çok genç okur aşina. Her birinde Tuhaf Deniz Kasabası'ndaki gizemli olaylara tanıklık eden Herbert Limon ve Violet Parma'nın maceralarını okuduğumuz bu serinin dilimizde şimdiye kadar dört kitabı vardı. Genç Timaş Yayınları tarafından okurlara ulaşan Malamander, Gargantis, Shadowghast ve Festergrimm'e geçtiğimiz günlerde serinin yeni kitabı Mermedusa eklendi. Bu, serinin beşinci ve aynı zamanda da son kitabı olma özelliğiyle diğer kitapların içinde ayrı bir yer ediniyor.


Öncelikle genç okurlara müjde; bu kitapla birlikte Tuhaf Deniz Kasabası'nın tüm gizemleri çözülüyor. Serinin en büyük sorusu, kuşkusuz "Tuhaf Deniz Kasabası'nın en büyük sırrı ne?" olduğu için tıpkı diğer kitaplarda olduğu gibi kasabada bir anda yine bir bilinmeyen olay baş gösterince ve kasabaya aynı zamanda yeni birileri gelince kasabanın sırlarının ortaya çıkarılması şart oluyor. Böylece de uzun süredir çözülmeye çalışılan kasabanın sırları gün yüzüne çıkıyor. Elbette bu, bir anda ve kolayca olmuyor. Nautilus Oteli'nin Kayıp Eşya Sorumlusu Herbert Limon ve sıkı dostu Violet'in çözülmesi gereken olaylar ve her zamanki gibi Sebastian Yılanbalık'ın kötülükleri ile mücadele etmeleri gerekiyor. Tuhaf Deniz Kasabası ile ilgili podcast yapmak için kasabaya gelen bir ekip tarafından tetiklenen olaylar bir anda çorap söküğü gibi birbiri ardına geliyor adeta. Serinin önceki kitaplarını okuyan kişilerin iyi bileceği gibi eserlere ismini veren Malamander, Festergrimm gibi bir ana karakter kitapların ana gizem unsuru hâline geliyor genelde. Bunda da Mermedusa ile tanışıyoruz. Ancak Mermedusa'nın diğerlerinden farkı bir seriyi komple sonuca ulaştırıyor olması. O yüzden Mermedusa tıpkı bir yapbozun son parçası gibi. Bu son kitapta kasabada önceden mesele haline gelmiş kişiler de anılıyor bu sebeple. Festergrimm'le Gargantis'le birlikte ortaya çıkan işaretler de böylece giderilmiş oluyor.

Eserdeki en önemli mevzulardan biri Mermedusa'nın niçin orada ve kim olduğu. Bu yakın ikilinin gayretli çalışmaları ile Mermedusa tespit ediliyor ve gizemin çözülmesi için gerekli çalışmalar her zamanki gibi hemen yapılmaya başlanıyor. Bu karakter ismi ile bile daha ilk başta bize mitolojiden birini hatırlatıyor: "Medusa". Öncelikle bir isim benzerliği gibi gelse de Yunan mitolojisinin yılan saçlı kadın canavarına fiziksel olarak da benzediğini anlıyoruz bizdeki kahramanın. Mermedusa'nın da tıpkı Medusa'nın yılan saçları gibi uzantıları var. Ayrıca Yunan mitolojisinin haksızlığa uğramış bir karakteri olan bu kadın gibi Mermedusa da haksızlığa uğramış ve cezalandırılmış; özgürlüğü kısıtlanmış adeta. Böylece serinin yazarı Thomas Taylor, on bir yaş ve üzeri okurlara hitap eden bu eser üzerinden Yunan mitolojisine bir gönderme yapıyor ve eserin sonunda Mermedusa'nın hakkını da veriyor. Ve elbette okurların aklında şüphesiz bir soru daha oluşacaktır: Tuhaf Deniz Kasabası'nın artık bütün sırları sona mı erdi? Yazar da bunu öngördüğünden olacak ki şu satırları okuyoruz eserde cevap niyetine: “‘Bu maceralarımızın sonu mu Herbie?' Violet bir anda üzgün göründü. 'Mermedusa gittiğine göre Tuhaf Deniz Kasabası sihri artık bitti mi?' Sihirden daha gizemli olan tek şey' dedi feci derecede özlediğimiz kedinin sesi, 'yarının neler getireceğidir.'" (s.357) Bu satırlar aracılığıyla yazar bize, neden bir macera gelip de yeniden bizi bulmasın? diye belki de bir mesaj veriyordur. Serinin ilk kitabından beri okuduğumuz Mavi Adamlar, deniz cadıları, Fargaziler, deniz kızları, perimşekler, müze inşaa eden bilim adamları, sahil tarayıcıları, kitap seçen maymunlar ve kitapçılarla konuşan kediler bu eserde nihayete erdi ama neden başka bir eserde bambaşka karakterlerle yepyeni maceralara çıkmayalım? Thomas Taylor'un yeni kitaplarını heyecanlanla bekliyor ve birbirinden gizemli olayların yaşandığı bu beş kitaplık seriyi her yaştan okura ısrarla öneriyorum. İyi okumalar.


MERMEDUSA

Thomas Taylor

Genç Timaş Yayınları, 2023

bottom of page