top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

PEN'den edebiyat dünyasına çağrı

PEN Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu, kadın yazar, çevirmen ve yayıncıların maruz kaldıkları taciz ve benzeri davranışlara karşı önleyici, onarıcı bir adalet sağlamak amacıyla, sektörün bütün unsurlarını bir araya getiren bir onur komisyonu kurma kararı aldı.


LiteraHaberTürkiye Yazarlar Sendikası, Çevirmenler Birliği, Türkiye Yayıncılar Birliği gibi kurumlara ortak çalışma çağrısı yapan PEN, komisyonun hem bu tarz vakalar olduğunda mağdurun başvurusuyla faile gerekli uyarıları yapmayı hem de mağdura avukat, psikoterapist gibi ilgili mesleklerin gönüllü desteğini sunmayı hedeflediğini belirtti.


Komisyonun yola çıkış ilkesinin PEN Kadın Hakları Bildirgesi’ndeki şu satırlar olacağı bildirildi:


“PEN gerek ev duvarları arasında gerekse kamu alanında kadına yönelik tüm şiddet biçimlerinin tehlikeli sansür türlerine yol açtığı görüşündedir. Dünyanın her yerinde kültür, din ve gelenek çoğu kez insan haklarından üstün tutulmakta, kadın ve kızlara zarar vermeye yönelik birer gerekçe sayılmaktadır.


“PEN açısından, bir insanı susturmak onun varlığını inkârdır. Bir tür ölümdür. Kadınlar yaratıcılık ile bilgi alanlarında her bakımdan özgürce davranamazsa insanlık eksik ve yoksun kalır.”


Çevbir’den Açıklama


Öte yandan Çevbir Yönetim Kurulu da taciz beyanları hakkında bir açıklama yaptı. Birliğin tacizin ve erkek şiddetinin karşısında olduğu, bu gerçeği dile getirmenin ise yetersiz kaldığı, Çevbir dahil tüm kurumların kalıcı somut adımlar atması gerektiği vurgulanan açıklamada önümüzdeki dönemde gerekli hukuki düzenlemeler yapmak için bir çalışma grubunun kurulacağı belirtildi. “Faaliyet alanımızdaki paydaşlarımız başta olmak üzere tüm kurumları, kadına yönelik sistemli şiddet ve ayrımcılıkla mücadele etmek için gereken somut adımları atmaya davet ediyoruz. Diğer kurumlarla bu doğrultuda işbirliği kurmaya hazırız” diyerek açık çağrıda da bulunan birlik tacize ve şiddete karşı mücadelesini diğer meslek birlikleri ile de yürütmek istediğini göstermiş oldu.


bottom of page