top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Romantizmin doğasına ve köklerine dair yeni ve özgün düşünceler

Ünlü tarihçi Peter Gay, 18. yüzyıldan 20. yüzyılın başına kadar resimde, edebiyatta, müzikte, Schlegel, Novalis, Wilde, Beethoven gibi isimlerin yanı sıra nüfuzlu galeri müdürlerinin, sanat tüccarlarının izlerini sürerek romantik akımı incelemeye girişiyor.

Romantizmi tanımlamanın en sağlıklı yolunun onu tek bir romantizm değil farklı “romantizmler” olarak kavramlaştırmaktan geçtiğini savunan Gay bu kısa ama kapsamlı kitabında romantizmin doğasına ve köklerine dair yeni ve özgün düşünceler ortaya koyuyor.


Peter Gay, 1923’te Berlin’de doğdu, 1941’de Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti. Bu, “My German Problem” eserinde ele aldığı bir deneyimdir. Beş ciltlik bü­yük bir çalışma olan “The Bourgeois Experience: Victoria to Freud” ve büyük etkiye sahip “Freud: A Life for Our Time” adlı kitabı da dahil olmak üzere yirmi beşten fazla eser kaleme almıştır. Gay, Yale Üniversitesi’nde Fahri Tarih Profesörüdür ve New York Halk Kütüphanesi Akademisyenler ve Yazarlar Merkezi’nin ilk direktörüdür. İki kez Guggenheim bursu kazanmıştır. Yazıları, aralarında 1967 National Book Award ve 2004 American Historical Association’s (AHA) Award for Scholarly Distinction da olmak üzere pek çok ödüle layık görülmüştür.


ROMANTİKLER NEDEN ÖNEMLİDİR?

Peter Gay

Yapı Kredi Yayınları, 2023

Çeviri: Kerime Dalyan

112 s.

bottom of page