top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Kuzey’in büyük kentlerine göç etmek zorunda kalan bir ailenin yıkımına yol açan olaylar

Yazdığı şiirlerle dikkat çeken, ulusal itibar gören ilk Afrika asıllı Amerikalı yazar Paul Laurence Dunbar, Güney’in kırsalından, Kuzey’in büyük kentlerine göç etmek zorunda kalan bir ailenin yıkımına yol açan olayları, Güneylilerin sudan çıkmış balık misali şehir yaşamının karmaşıklığına ne kadar hazırlıksız olduğunu anlatıyor Tanrıların Oyunu’nda.

Yazar hikâyenin en başına, kölelik dönemine atıyor çıpasını. Eşitsizliğin, sınıfsal ayrımın kanunlarla ortadan kaldırılamayacağını, değişimin olsa olsa insanların zihinleri ile sağlanabileceğini gösteriyor okura.


"Mutlu bir hayat yaşadıkları söylenemezdi ama paylarına düşen buydu. Geçmişi ve geleceği hiç yakınmadan kabullendiler. Zira kendi iradelerinden çok daha kudretli olan küçük tanrılar karşısındaki aczlerinin farkındalardı."


Berry ve Fannie Hamilton, hizmet ettikleri ailenin bahçesindeki kulübelerinde müreffeh bir hayat sürerler. Evin efendisinin kardeşi Frank’in parasının kaybolduğu gece, hırsızın Berry olduğuna kanaat getirilir. Aleyhinde hiçbir delil olmasa da Berry adeta yargısız infaza uğrar, toplum baskısı ve mahkemenin peşin hükmüyle on yıl hapis cezasına çarptırılır. Geride bıraktığı ailesi evden kovulup, diğerleri tarafından da dışlanınca yeni bir başlangıç için New York’a göç eder.


Paul Laurence Dunbar, 1872 yılında doğdu. Dayton Ohio’da Amerikan İç Savaşı’ndan önce Kentucky’de köleleştirilmiş bir anne babanın çocuğudur. Çocukken şiirler ve hikâyeler yazmaya başladı. Bir şair olarak ulusal itibar gören ilk Afrika asıllı Amerikalıdır. Kısa ömründe öykü, roman, şiir, oyun, şarkı ve deneme türünde fazlasıyla eser üretti. Dönemin her kesimden okurunun okuduğu bir yazar olarak dikkat çeken Dunbar, önemli sosyal, toplumsal, politik konuları metinlerde ele aldı. 1906 yılında doğduğu yer olan Dayton Ohio’da öldü.


TANRILARIN OYUNU

Paul Laurence Dunbar

Vacilando Kitap, 2023

Çeviri: Meltem Terzioğlu

Editör: Feride Özçelik

128 s.

bottom of page