top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook

Yazmak Atölyesi Mayıs programı

  • Yazarın fotoğrafı: Litera
    Litera
  • 21 saat önce
  • 5 dakikada okunur

Ayfer Tunç’un kurucusu olduğu Yazmak Atölyesi, Mayıs ayında arkeoloji, ekonomi, edebiyat, felsefe, moda, sinema, tiyatro ile iç içe atölye ve söyleşi programıyla sizleri bekliyor.



Mayıs ayı atölye programı ilk haftasında; günümüz yayın dünyasında editörün rolünün ele alınacağı, Türkçe yazılmış kitaplar üzerinde yapılan editörlük çalışmalarının uygulamalarla gösterileceği, yazarın kaleme almaya başladığı andan, kitabın okurun eline ulaştığı âna kadar geçen tüm süreçlerin yayınevi pratiği üzerinden aktarılacağı Mustafa Çevikdoğan ile Doğru Metne Nasıl Ulaşırız? / Editörlük ve Yazı Atölyesi’ni ağırlıyor. Katılımcıların editörün rolünü, mesleğe dair genel kavramları, temel kaynakları ve sık yapılan hataları inceleyecekleri; klasik yazarlardan günümüz genç yazarlarına kadar farklı dönemlere ve türlere ait metinlerin yayına hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktaları, karşılıklı örnek çalışmalarla ele alacakları atölye sonrası katılım belgesi verilecek. Mustafa Çevikdoğan ile Doğru Metne Nasıl Ulaşırız? / Editörlük ve Yazı Atölyesi editörlüğün incelikleri uygulamalı olarak öğrenmek isteyenler için büyük fırsat. 


Yayıncılık dünyasında çevirmen, editör ve danışman olarak faaliyet gösteren, özellikle felsefe alanında Fransızca ve İngilizce’den seksenden fazla kitabı Türkçe’ye kazandırmış olan Murat Erşen, dopdolu programıyla Felsefe Buluşmaları ve Felsefe Atölyesi; Neden Böyle Düşünüyoruz? ile Yazmak Atölyesi’nde. 

Felsefe Buluşmaları atölyesinin Mayıs ayı konusu “Stoacılık” olacak. 

Dört hafta sürecek Felsefe Atölyesi; Neden Böyle Düşünüyoruz? atölyesinin ise ilk haftasında; varoluşu kuran, mantık, metafizik, fizik, sosyoloji ve edebiyatın kesişiminde yer alan “Zaman” teması ele alınacak. Eski Yunan felsefesinden Nietzsche’ye,  Heidegger’den Bergson’a, Einstein’dan bilimkurguya tarihin çeşitli dönemlerinde zamanın doğasının nasıl görüldüğü ve zamanın özgürlük, ahlak ve politika ile ilişkisi irdelenecek. 

İkinci haftasında “Dile Gelen Felsefe” başlığının altında; sözcükleri seslemek ve işitmek, dilin sonsuzca süregiden anlamlama zincirinin içersine dahil olma süreci, düşünürlerin dil teorileri eşliğinde, insanın özünün anlaşılmasında dilin yerine odaklanılacak.

Üçüncü haftasında ise görme ve görselleştirmenin tarihsel inşası, yeni bir gözlemci ve dikizci türünü yaratan modern koşullar “Görme Biçimleri” başlığında ele alınacak. 

Seminer programının son haftasında, ben odaklı, pazarlamacı yeni bir bireysellik tipinin nasıl yaygınlaştığı “Benlik” temasından hareketle tartışılacak. Felsefe Atölyesi, Neden Böyle Düşünüyoruz? sorusunu keyifle irdelemek isteyen herkesi bekliyor.


“Bir yazar, roman kahramanlarını nasıl yaratır?”, “Yarattığı kahramana kendi karakterinden, yaşamından neler katar?” sorularının, yazar ve onun klasikleşmiş bir romanının ana karakterinin ele alındığı Yazarına Çekmiş Roman Kahramanları atölyesi, mayıs ayında “Bir Roman Kahramanı Olarak J.D. Salinger” ve “Yazarına Çekmiş Bir Roman Kahramanı: Seymour Glass” başlıklarıyla edebiyatseverlerle buluşacak. Pelin Gökçeel ile Yazarına Çekmiş Roman Kahramanları atölyesi iki haftalık programıyla, J.D. Salinger tutkunlarını çağırıyor.


Mayıs ayının yepyeni atölyelerinden biri arkeolog ve müzeolog Mine Küçük ile Kazılardan Hikâyelere, Anadolu’nun Gizemli Mirası; Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile Arkeoloji Turu. Anadolu Medeniyetleri Müzesinin tarihsel öyküsünün ele alınacağı; Türkiye müze tarihindeki öneminin ve içerdiği koleksiyonun görsel sunumla zenginleştirilerek izinin süreleceği, yüzyüze gerçekleşecek atölyeye, arkeolojinin gizemini seven herkes davetlidir.


Mayıs ayının bir diğer atölye durağı ise, Çember Apartmanı romanı anlatıcısı Bay Periklis’in satırlarının okunarak Beyoğlu’nun 1950’lerine yolculuk yapılacağı Defne Suman ile Çember Apartmanı kitap yürüyüşü… Dört saat sürecek etkinliğin buluşma ve başlangıç noktası Beyoğlu Aya Triada Kilisesi olacak. 

Defne Suman, Mayıs ayı Yazmak Atölyesi Yazar Buluşmaları’nda Hülya Balcı moderatörlüğünde, okuyucularıyla buluşacak.


Yazmak Atölyesi söyleşi programı mayıs ayında da keyifli buluşmalara ev sahipliği yapıyor.


Yazar Buluşmaları’nda yeni romanı “Kırmızı Buğday” ile Ahmet Büke Yazmak Atölyesi’nde. Moderatörlüğünü Abdullah Ezik’in yapacağı söyleşiye tüm edebiyatseverler davetlidir. 


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda kariyer hayatına başlamış, kurumda risk yönetimi alanında çalışmış, bu süre zarfında New York Üniversitesi Stern School of Business’da Finans ağırlıklı MBA programını tamamlamış olan Okan Ertem, “Günümüz Ekonomik Koşullarında Ayakta Kalmak” söyleşisiyle bizlerle olacak. Küresel finans dünyasında edindiği deneyimle Türkiye ekonomisine farklı bir pencereden bakan Ertem ile, dalgalı piyasalarda ayakta kalmanın yollarını konuşacağız. Londra ve New York finans çevrelerinde edindiği birikimi günümüz koşullarına nasıl uyarladığını dinleyeceğiz. Ekonomik belirsizlikler karşısında bireyler ve kurumlar için stratejik ipuçları bu söyleşide olacak.


Film eleştirmeni ve senarist Burak Göral’ın Mayıs ayı konuğu, Türk sinemasının kendine özgü anlatım diliyle tanınan yönetmen ve senaristi Onur Ünlü. Göral’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek bu özel söyleşide, Onur Ünlü’nün sinema ve televizyon dünyasındaki üretim süreçleri, absürd ve kara mizahı harmanlayan anlatım tarzı, bağımsız film üretim süreçleri ve senaryo yazımına dair deneyimleri konuşulacak. Güneşin Oğlu, Beş Şehir, Sen Aydınlatırsın Geceyi, İtirazım Var, Put Şeylere filmleri ve Şubat, Dudullu Postası, Beş Kardeş, Leyla ile Mecnun gibi unutulmaz dizilerin sahibi aynı zamanda şair olan Ünlü’yle gerçekleşecek keyifli söyleşi sinemaseverleri bekliyor.


Bağımsız Tiyatro Buluşmaları söyleşi dizisi, tiyatronun özgün ve yenilikçi isimlerini ağırlamaya devam ediyor. Elif Karadağ moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşi dizisinin Mayıs ayı konuğu, 30 yılı aşkın kariyerinde hem ulusal hem uluslararası yapımlarda oyuncu, eğitmen, yapımcı ve yönetmen olarak yer alan, Türkiye’de oyunculuk eğitimine katkıları ve sahnedeki çok katmanlı varlığıyla tanınan; tiyatro ve sinema dünyasının güçlü isimlerinden Meltem Cumbul. Cumbul’un Stanislavski ve Eric Morris’in oyunculuk tekniklerini harmanlayan yaklaşımı, çağdaş oyunculuk anlayışı açısından önemli bir köprü kuruyor. 

Söyleşide, Meltem Cumbul’un yeni kitabı “Bent Oyununda Fütursuz Oyunculuk / Dramaturjik Öğelerin ve Toplumsal Boyutların Çözümlenmesi”nden yola çıkılarak, “Sistem” temelli oyunculuk metodlarının karakter inşasına, duygusal dürüstlüğe ve sahne üzerindeki varoluşa nasıl yön verdiği konuşulacak. Katılımcılar, hem oyunculuk disiplinini daha derinlemesine anlama hem de Martin Sherman’ın çarpıcı metni “Bent”i, “Sistem” yaklaşımıyla ve oyuncunun içsel yolculuğu üzerinden yeniden yorumlama fırsatı bulacak. Söyleşiye tüm tiyatroseverler davetlidir.


Yazmak Atölyesi Yazar Buluşmaları’nda Tarık Tufan okuyucularıyla buluşacak. Yeni kitabı “Gece Açan Çiçekler” üzerine gerçekleşecek söyleşinin moderatörlüğünü Senem Kale üstlenecek. 


Mayıs ayı Yazar Buluşmaları’nın bir diğer konuğu Hikmet Hükümenoğlu, yeni kitabı “Sonra Gözler Görür” üzerine gerçekleştirilecek söyleşinin moderatörlüğünde yazar ve editör Mustafa Çevikdoğan yer alacak. 


Yazmak Atölyesi Yazar Buluşmalarının son konuğu, Ayşegül Devecioğlu. Devecioğlu’nun sevenleriyle bir araya geleceği bu kıymetli buluşmanın moderatörlüğünü Selen Erdoğan yapacak. Tüm edebiyatseverleri bekleriz.


ATÖLYELER


Mustafa Çevikdoğan ile DOĞRU METNE NASIL ULAŞIRIZ? EDİTÖRLÜK VE YAZI ATÖLYESİ

6 - 28 Mayıs Salı ve Çarşamba Saat 19.30 - 21.00 (Online)


Murat Erşen ile FELSEFE ATÖLYESİ - Neden Böyle Düşünüyoruz?

7 - 28 Mayıs Çarşamba Saat 19.30 - 21.30 (Yüz Yüze & Online)


Pelin Gökçeel ile YAZARINA ÇEKMİŞ ROMAN KAHRAMANLARI: J. D. SALINGER & SEYMOUR GLASS

8 - 15 Mayıs Perşembe Saat 19.30 - 22.00 (Online) 


Murat Erşen ile FELSEFE BULUŞMALARI

8 - 15 Mayıs Perşembe Saat 20.00 - 22.00 (Yüz Yüze & Online)


Mine Küçük ile KAZILARDAN HİKÂYELERE, ANADOLU’NUN GİZEMLİ MİRASI: ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ İLE ARKEOLOJİ TURU

17 Mayıs Cumartesi Saat 12.00 - 15.00 (Yüz Yüze)


Defne Suman ile ÇEMBER APARTMANI

7 Mayıs Çarşamba Saat 11.30 - 15.30 (Yüz Yüze & Yürüyüş)


(Online ve hibrit olan atölyelerimizde süreli olarak ders kaydı paylaşılmaktadır.)


SÖYLEŞİLER


Günümüz Ekonomik Koşullarında Ayakta Kalmak

Okan Ertem

3 Mayıs Cumartesi 12.00 / 13.30 (Yüz Yüze)


Yazar Buluşmaları: Ahmet Büke - Moderatör: Abdullah Ezik 

9 Mayıs Cuma 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)


Yazar Buluşmaları: Defne Suman - Moderatör: Hülya Balcı 

10 Mayıs Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)


Yazar Buluşmaları: Tarık Tufan - Moderatör: Senem Kale

11 Mayıs Pazar 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)


Yazar Buluşmaları: Hikmet Hükümenoğlu - Moderatör: Mustafa Çevikdoğan 

18 Mayıs Pazar 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)


Bağımsız Tiyatro Buluşmaları: Meltem Cumbul - Moderatör: Elif Karadağ

24 Mayıs Cumartesi 15.00 / 17.00 (Yüz Yüze)


Yazar Buluşmaları: Ayşegül Devecioğlu - Moderatör: Selen Erdoğan

25 Mayıs Pazar 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)


Onur Ünlü ile Sinema ve Hikaye Anlatıcılığı Üzerine

Onur Ünlü ve Burak Göral

31 Mayıs Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)

Comments


bottom of page