top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

2023 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Norveçli yazar Jon Fosse kazandı

2023 Nobel Edebiyat Ödülü, "söylenemez olanı dile getiren yenilikçi oyunları ve düzyazıları nedeniyle" Norveçli yazar Jon Fosse'ye verildi.


Norveç Nynorsk'ta yazılmış ve çeşitli türlere yayılan muazzam eseri, çok sayıda oyun, roman, şiir koleksiyonu, deneme, çocuk kitabı ve çeviriden oluşmaktadır. Bugün dünyanın en çok sahnelenen oyun yazarlarından biri olmasına rağmen, aynı zamanda düzyazılarıyla da giderek daha fazla tanınmaktadır.



İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi: "2023 Nobel Edebiyat Ödülü, Norveçli yazar Jon Fosse'ye 'yenilikçi oyunları ve söylenemeyeni dile getiren düzyazısı nedeniyle' verildi.

Norveç Nynorsk'ta [Nynorsk, Norveççe dilinin 2 yazılı dil formundan birisi] yazılmış ve çeşitli türleri kapsayan muazzam yapıtları arasında çok sayıda oyun, roman, şiir koleksiyonu, deneme, çocuk kitabı ve çeviri yer alıyor. Bugün dünyanın en çok sahnelenen oyun yazarlarından biri olmasına rağmen, aynı zamanda düzyazılarıyla da giderek daha fazla tanınmaktadır" açıklamalarında bulundu.


Yazarın Türkçedeki kitapları Monokl Yayınları tarafından yayınlandı:

"Melankoli"

"Sabahtan Akşama"

"Üçleme"


Jon Fosse kimdir?

1959 yılında Haugesund'da doğdu. Norveçli oyun, öykü ve roman yazarı. Son dönem Norveç edebiyatının dünya edebiyatına armağan ettiği en önemli yazarlardan birisi olarak gösteriliyor. Nordic Council's Literature Prize'a layık görüldü.

bottom of page